Tichomorie zasiahlo zemetrasenie, otrasy vyvolali cunami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Cunami trápi Tichomorie, môže zaliať celé ostrovy
Japonské médiá zverejnili zábery vlny cunami, ktorá po dnešnom extrémne silnom zemetrasení zasiahla rozsiahle časti krajiny. Pred prílivovými vlnami cunami platí výstraha pre celé Tichomorie. Už v týchto chvíľach vlny narážajú na pobrežie Filipín, čoskoro zasiahnu Havajské ostrovy. Ohrozené sú najmä viaceré krajiny Oceánie, pretože vlny cunami sú zatiaľ vyššie ako najvyššie miesta ostrovov, ktoré tieto krajiny tvoria. Foto: AP Photo/Kyodo News

SYDNEY 30. marca (WEBNOVINY) – Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,7 zasiahlo v pondelok ráno oblasť Papuy Novej Guiney v Tichom oceáne. Otrasy vyvolali menšie vlny cunami dosahujúce asi pol metra. Úrady zatiaľ nehlásili žiadne väčšie škody ani obete na životoch.

Zemetrasenie vychádzalo z hĺbky 65 kilometrov pod morom a jeho epicentrum ležalo asi 50 kilometrov juhovýchodne od mesta Kokopo. Tichomorské centrum varovania pred cunami vydalo varovanie, že oblasť v okolí epicentra by mohli zasiahnuť až trojmetrové vlny, neskôr vyrovanie zrušilo. Cunami zaznamenali v prístave Rabaul, kde voda zaplavila parkovisko pri obchodnom centre neďaleko pláže.

Len niekoľko hodín po údere silného zemetrasenia v oblasti Papuy Novej Guiney prišlo k zemetraseniam vo dvoch susedných štátoch Samou a Tongu. Viacero zemetrasení s magnitúdou 6,8 zasiahlo juhozápad Apie, hlavného mesta Samoy. Epicentrum zemetrasení ležalo vo vodách medzi dvoma štátmi. Podľa obyvateľov Samoy a tiež miestnej polície v oboch štátoch zatiaľ nie sú známe žiadne správy o škodách a podľa Tichomorského centra varovania pred cunami prívalové vlny oblasti aktuálne nehrozia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia