Arabi bombardovali Hautíovcov, zasiahli aj utečenecký tábor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stihacky
Foto: SITA/AP Sergey Ponomarev

SANÁ 30. marca (WEBNOVINY) – V pondelok už piaty deň pokračovali nálety arabských krajín na pozície šiitských povstalcov Hautíovcov v Jemene. V noci z nedele na pondelok koalícia bombardovala hlavné mesto Saná, pričom hlavným cieľom bola diplomatická štvrť hlavného mesta.

Letecké útoky v pondelok tiež zasiahli sklady zbraní, ktoré sú umiestnené v tuneloch pod kopcami nad mestom. Počet obetí posledných náletov nie sú známe, v noci zo soboty na nedeľu si však vyžiadali najmenej 35 mŕtvych a 88 zranených.

Viaceré krajiny už evakuovali svoje ambasády

Saudská Arábia v noci zo stredy na štvrtok začala uskutočňovať nálety proti šiitským povstalcom. Hautíovci sa v posledných dňoch snažili rozšíriť územie pod svojou kontrolou a donútili k úteku Západom podporovaného prezidenta Abda Rabbu Mansúra Hádího. Saudská Arábia okrem stovky lietadiel v susednej krajine nasadila 150-tisíc vojakov a námorné jednotky.

Lietadlá poskytli do bojov proti povstalcom aj Egypt, Maroko, Jordánsko, Sudán, Kuvajt, Spojené arabské emiráty, Katar a Bahrajn. Viaceré krajiny už z bezpečnostných dôvodov evakuovali zo Saná zamestnancov svojich veľvyslanectiev.

V sobotu tak urobila aj Organizácia Spojených národov. Saudská Arábia už začala aj s evakuáciou saudskoarabských a zahraničných diplomatov z južného jemenského prístavu Aden, kde si Hádí po úteku zo Saná zriadil dočasné hlavné mesto.

Zasiahli vraj kamión plný Hautíovcov

Jeden z náletov vojenskej koalície arabských krajín vedenej Saudskou Arábiou sa v pondelok uskutočnil pri utečeneckom tábore Mazrak na severe Jemenu, v časti krajiny ovládanej povstalcami.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) uviedla, že následkom zásahu zahynulo 45 ľudí a ďalších 65 sa zranilo. Nie je však celkom zrejmé, koľko z obetí tvorili civilisti a koľko vojaci, vyhlásil hovorca IOM Joel Millman. Iný humanitárny pracovník uviedol, že nálet zasiahol kamión plný militantov pred vchodom do utečeneckého tábora, pričom zahynulo deväť obyvateľov tábora, dvaja strážnici a neznámy počet šiitských bojovníkov.

Povstalecké ministerstvo obrany na svojej internetovej stránke vyhlásilo, že pri zásahu zomrelo 40 ľudí vrátane žien a detí a až 250 ďalších sa zranilo.

Tábor Mazrak sa nachádza v provincii Hadždža pri hranici zo Saudskou Arábiou a je domovom tisícok Jemenčanov, ktorí sa sem presídlili počas desaťročia trvajúcej vojny medzi takzvanými Hautíovcami a oficiálnou jemenskou vládou. Žijú tu tiež východoafrickí migranti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia