Krajiny po havárii Airbusu zaviedli nové bezpečnostné zákony

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kokpit
Foto: SITA/AP

SYDNEY 30. marca (WEBNOVINY) – Austrália v pondelok prijala opatrenia, na základe ktorých musia byť v pilotnej kabíne za každých okolností aspoň dvaja členovia letovej posádky. Pridala sa tak k zástupu krajín, ktoré sprísnili bezpečnostné opatrenia po minulotýždňovej havárii lietadla nemeckých nízkonákladových aerolínií Germanwings vo francúzskych Alpách, pri ktorej zahynulo 150 ľudí.

Nové bezpečnostné pravidlá zaviedli aj iné štáty

Austrálsky vicepremiér Warren Truss uviedol, že „pravidlo dvoch“ je záväzné a do platnosti vstupuje okamžite. Platiť bude pre všetky domáce aj medzinárodné lety austrálskych spoločností pri preprave 50 a viac pasažierov. „Aerolínie budú v rámci implementácie týchto zmien konať okamžite a očakávame, že tie najväčšie ich zrealizujú v priebehu niekoľkých hodín,“ povedal Truss novinárom.

Obrazom: Havária Airbusu A320 vo francúzskych Alpách

Americké aerolínie ako jediné zaviedli takéto pravidlo ešte pred pádom lietadla Germanwings, ktorého hlavnú príčinu vidia vyšetrovatelia v úmyselnom konaní kopilota, ktorý pravdepodobne trpel duševnou chorobou. Okamžite po havárii zaviedli „pravidlo dvoch“ Kanada a Nový Zéland. Európska agentúra pre bezpečnosť leteckej dopravy (EASA) ho taktiež odporučila všetkým európskym krajinám.

Austrálski piloti sa každoročne podrobujú medicínskej kontrole, ktorej súčasťou je aj psychiatrické vyšetrenie.

Protiteroristické zákony chce zaviesť aj Malajzia

Malajzijská vláda navrhla dva nové protiteroristické zákony, ktoré opäť zavádzajú možnosť zadržať osoby bez súdu a umožňujú zhabať pas každému človeku podozrivému z podpory teroristických činov s cieľom utlmiť teroristické aktivity v krajine.

Bezpečnostné orgány zatkli v krajine množstvo občanov Malajzie podozrivých z podpory militantov Islamského štátu. Kritici zákona o možnosti zatknúť človeka bez súdu však upozorňujú, že je to obnova kontroverzného bezpečnostného zákona zrušeného v roku 2012 a varujú, že môže vážne obmedziť občianske slobody. Antiteroristické zákony predložené v pondelok do parlamentu musia ešte schváliť poslanci.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Germanwings