Rusko dodáva Sýrii zbrane aj počas konfliktu, tvrdí al-Asad

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Taliban, zbrane
Foto: SITA/AP

MOSKVA 30. marca (WEBNOVINY) – Rusko dodáva sýrskemu režimu zbrane na základe kontraktov podpísaných pred aj po začiatku konfliktu, ktorý krajinu zmieta už od marca 2011. Sýrsky prezident Baššár al-Asad to v pondelok povedal v rozhovore pre ruský denník Rossijskaja Gazeta. Ruská strana predtým tvrdila, že zmluvy o predaji zbraní Damasku boli uzavreté ešte pred vypuknutím občianskej vojny.

Kontrakty vznikli pred vypuknutím krízy

„Sú to kontrakty podpísané pred začiatkom krízy a uskutočnené počas nej. Sú to aj dohody o dodávkach zbraní a o spolupráci podpísané počas krízy, ktoré sa uskutočňujú teraz,“ povedal sýrsky líder, podľa ktorého niektoré zmluvy boli zmenené vzhľadom na „typ boja, ktorý vedie sýrska armáda proti teroristom“. Al-Asad nešpecifikoval, aké typy zbraní Rusko do Sýrie dodalo. Ruské ministerstvo obrany sa k týmto tvrdeniam zatiaľ nevyjadrilo.

Rusko je úzkym spojencom al-Asada a od začiatku konfliktu mu podľa niektorých nemenovaných zdrojov dodávalo vojenské vybavenie vrátane obrnených vozidiel, bezpilotných lietadiel či riadených striel, čo zvyšuje bojaschopnosť vládnej armády.

Letecká ofenzíva USA je podľa Al-Asada neúspešná

Al-Asad povedal, že extrémistická skupina Islamský štát (IŠ) je silnejšia aj napriek leteckým útokom zo strany Američanmi vedenej koalície, ktoré sa začali v septembri minulého roku. Letecká ofenzíva podľa neho nie je úspešná. Al-Asad ďalej tvrdí, že IŠ naberá asi 1000 regrútov mesačne a obsadzuje nové územia nielen v Sýrii, ale aj v Iraku a Líbyi. „Ďalšie skupiny napojené na al-Kájdu oznámili svoju vernosť IŠ. Taká je situácia,“ vyhlásil.

Spojené štáty sa snažia vyjednať riešenie sýrskeho konfliktu, ktorý vypukol v marci 2011, súčasťou nového usporiadania však nemá byť al-Asad. Momentálnou prioritou pre USA je však boj proti militantom z IŠ. Al-Asad v rozhovore opäť zdôraznil, že nemieni odstupovať z funkcie hlavy štátu. „Ak nebudem mať verejnú podporu, keď nebudem predstavovať sýrske záujmy a hodnoty, potom odstúpim “ vyhlásil s tým, že v Sýrii má medzi obyvateľstvom stále vysokú pdoporu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Baššár al-Asad