Kopilot havarovaného Airbusu mal samovražedné sklony

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andreas Lubitz
Andreas Lubitz (na fotografii) mával podľa jeho expriateľky nočné mory a kričal, že 'havarujeme.' Foto: SITA/AP

BERLÍN 30. marca (WEBNOVINY) – Prokuratúra v nemeckom meste Düsseldorf v pondelok potvrdila, že kopilot zrúteného lietadla spoločnosti Germanwings mal samovražedné sklony.

Düsseldorfské vyšetrovacie orgány informovali, že Andreas Lubitz sa liečil pre vážne psychické problémy niekoľko rokov pred tým, ako sa stal pilotom. Potvrdili sa tak minulý týždeň zverejnené informácie, podľa ktorých musel Lubitz pilotný výcvik v roku 2009 prerušiť. Dôvodom boli depresívne stavy spojené s takzvaným syndrómom vyhorenia.

V uplynulých rokoch však lekári nezaznamenali u neho žiadne poruchy, tvrdí prokuratúra po získaní lekárskych záznamov, ktoré boli odtajnené v záujme vyšetrovania. Spoločnosť Lufthansa, ktorá Germanwings vlastní, podotkla, že na základe zákona nemala k ich obsahu prístup.

Obrazom: Havária Airbusu A320 vo francúzskych Alpách

Lietadlo spoločnosti Germanwings v utorok narazilo do vysokohorského úbočia Álp na juhovýchode Francúzska. Na palube stroja Airbus A320 smerujúceho zo španielskej Barcelony do nemeckého Düsseldorfu bolo 150 ľudí, z ktorých nehodu nikto neprežil.

Podľa francúzskou prokuratúrou zverejnených údajov z takzvanej čiernej skrinky bol v čase nárazu lietadla v kokpite iba druhý pilot, pričom hlavný pilot sa niekoľko minút neúspešne pokúšal o návrat do kabíny. Vyšetrovatelia preto považujú za hlavnú príčinu pádu zámerné konanie kopilota, ktorý trpel psychickými problémami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andreas Lubitz