Čierna Hora bude v EÚ najskôr o päť rokov, čaká ju veľa úloh

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Európska únia
Slováci rozhodovali o svojich zástupcoch v europarlamente. Foto: SITA/AP

BRUSEL 30. marca (WEBNOVINY) – Európska komisia (EK) v pondelok oznámila rozšírenie prístupových rokovaní s Čiernou Horou, ktorá sa o vstup do bloku usiluje takmer desať rokov.

Predstavitelia oboch strán podľa Bruselu začali rokovať o daňových a vonkajších záležitostiach, čím sa počet kapitol rozrástol na 18 spomedzi celkového počtu 35. EK ako výkonný orgán v tejto veci vyzval Podgoricu na „výrazné pokroky“ v záujme zosúladenia v oblasti dane z pridanej hodnoty či priamych daní.

Čiernu Horu zároveň EÚ vyzvala na nasledovanie príkladu v oblasti zahraničnej politiky. V súvislosti s krízou na Ukrajine a postojom k Rusku tak vláda v balkánskej krajine spravila.

Členstvo v EÚ však nemôže očakávať skôr ako o päť rokov. Toľko bude podľa minuloročných slov predsedu EK Jean-Clauda Junckera trvať prijatie ďalších členov, keďže v pláne je podľa neho konsolidácia bloku v súčasnom zložení.

Približne 700-tisícová Čierna Hora, ktorá sa v roku 2006 oddelila od Srbska, začala pristupované rokovania o vstupe do EÚ v roku 2012. Proces však spomalil nespokojnosť bloku s fungovaním súdnictva a nedostatočným bojom proti organizovanému zločinu a korupcii.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia