V Španielsku zatkli štyroch mladíkov, chceli bojovať v Sýrii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Islamský štát
Členovia Islamského štátu. Foto: SITA/AP

MADRID 31. marca (WEBNOVINY) – Španielska polícia zadržala štyri osoby vrátane dvoch tínedžerov, ktorí plánovali odísť do Sýrie, kde chceli bojovať po boku extrémistov zo skupiny Islamský štát (IŠ). Podozrivých zadržali v utorok na severozápade Španielska v meste Badalona, asi 10 kilometrov od Barcelony tesne predtým, ako chceli odcestovať.

Medzi zadržanými sú aj neplnoletí bratia

Ministerstvo vnútra informovalo, že medzi zadržanými sú dvaja bratia vo veku pod 16 rokov, ktorí odišli zo školy a začali študovať v Islamskom centre v Maroku. Už v utorok chceli odísť do Maroka a odtiaľ cez Turecko do Sýrie. Ich starší brat taktiež bojoval v Sýrii, kde prišiel minulý rok o život.

Madrid posilnil bezpečnostné opatrenia potom, čo radikálni islamisti zabili v januári v Paríži 17 ľudí. Španielsko sa obáva, že mladí moslimovia, ktorí odišli bojovať po boku islamistov do Sýrie alebo Iraku, by mohli po návrate domov uskutočniť útoky.

V Bulharsku zadržali osem mužov

Prokurátori v Bulharsku obvinili osem mužov z propagovania extrémistickej náboženskej ideológie a tiež podnecovania k vojne, pričom vyšetrovanie sympatizantov s militantnou skupinou Islamský štát (IŠ) stále pokračuje.

Šesť z obvinených bolo zadržaných pri policajnej razii v mestách Plovdiv, Pazardžik a Asenovgrad na juhu krajiny. Policajný záťah bol reakciou na objavenie nových dôkazov v súvislosti s minuloročnými zatknutiami sympatizantov IŠ. Obvinenia voči ďalším dvom Bulharom boli vznesené v ich neprítomnosti, pričom na nich bol vydaný aj Európsky zatýkací rozkaz.

V novembri 2014 bol z podpory IŠ obvinený bulharský imám Ahmed Mussa a šesť ďalších občanov krajiny. Imám bol pritom už v minulosti odsúdený na ročné väzenie za šírenie radikálnej formy islamu.

Bulharsko podporuje vojenskú koalíciu vedenú Spojenými štátmi bojujúcu proti militantom z IŠ v Sýrii a Iraku, na misii sa však priamo vojensky nezúčastňuje. Krajina je domovom asi 7,3 milióna ľudí, z ktorých približne 12 percent tvorí moslimské obyvateľstvo patriace prevažne k etnickým Turkom, komunite žijúcej na území už stáročia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát