Do Európy sa vrátila zima, Nemecko hlási prvú obeť víchrice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zima
Foto: SITA/AP

PRAHA 31. marca (WEBNOVINY) – Víchrice intenzity hurikánu zasiahli v utorok veľkú časť severnej Európy, dôsledkom čoho bolo zrušenie mnohých letov, odstavenie viacero ciest a obmedzená železničná aj námorná doprava.

V Nemecku došlo aj k jednému úmrtiu vo východnej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko, kde muža pred vchodom do vlastného domu v blízkosti mesta Magdeburg trafil kameň.

V Británii rýchlosť vetra v noci z pondelka na utorok dosiahla 160 kilometrov za hodinu. Úrady na niekoľko hodín uzavreli jeden z významných londýnskych mostov, čo spôsobilo veľké výluky v doprave.

V Belgicku silný vietor vyvrátil stromy, zrazil stĺpy verejného osvetlenia a stovky domácností odstrihol od elektriny. Úlomky zničili tiež viacero budov a áut, krátkodobo poškodené sú aj niektoré cesty a železničné trate.

Na Šumave vyhlásili lavínové nebezpečenstvo

Do Českej republiky sa v utorok vrátila zima so snežením, ktoré opäť narobilo problémy v doprave. Diaľnica vedúca smerom na Nemecko je úplne neprejazdná pre vrstvu napadaného snehu v Ústeckom kraji na západe Čiech. Na cestách sa pre silný vietor tvoria snehové jazyky.

Sneží aj v Libereckom kraji, kde sú neprejazdné niektoré cesty smerom do Poľska. Problémy na cestách hlásia aj na Vysočine, kde okrem sneženia fúka aj silný vietor lámajúci stromy.

V južných Čechách trápi vodičov poľadovica. Vrstva snehu napadla cez noc na Šumave, kde vyhlásili lavínové nebezpečenstvo. Nečas a silný vietor zasiahol tiež Prahu, ktorej magistrát vyzval ľudí, aby sa nezdržiavali na miestach so stromami, ktorých padajúce vetvy by ich mohli zraniť.

Meteorológovia varujú pred veľmi silným vetrom, ktorý by mohol v stredu dosahovať 90 kilometrov za hodinu, na horách až 125 km/hod. Vydali tiež varovanie pred následnými záplavami potom, čo sa sneh roztopí a začne pršať. Výstraha pred povodňami platí pre severozápad Česka.

Video: Búrlivé počasie v Holandsku

Počasie trápi aj Holandsko

Rýchlosť vetra v Holandsku dosiahla 120 kilometrov za hodinu, pričom spôsobila škody vo výške niekoľkých miliónov eur. Holandský meteorologický ústav vyhlásil červený kód – najvyšší stupeň výstrahy pre nízkopoložené a pobrežné oblasti.

Hovorca štvrtého najväčšieho európskeho letiska – amsterdamského Schipholu, uviedol, že z dôvodu silných vetrov v utorok museli zrušiť približne 90 letov. Letisko varovalo pasažierov aj pred meškaním ostatných letov. To dosahuje v priemere asi 90 minút.

Pre silné vlny prerušili aj lodnú dopravu a v najväčšom európskom prístave Rotterdam uzavreli dva nákladné terminály. To vytvorilo na mori kolónu lodí čakajúcich na odbavenie.

Holandsko tiež vyzvalo vodičov nákladných áut, aby necestovali s ľahkým nákladom, keďže mnoho prevrátených kamiónov už blokuje cesty. Na severe krajiny uzavreli aj niekoľko mostov. Blízko prístavu Vlissingen pri belgickej hranici úrady vytiahli z vody 300 metrovú nákladnú loď, ktorá v skorých ranných hodinách vošla na plytčinu.

V časti Nemecka odstavili železničnú dopravu

Na frankfurtskom letisku zrušili asi 140 letov a uzavreli jednu pristávaciu dráhu. Nemecký železničný dopravca Deutsche Bahn uviedol, že kvôli vetru museli odstaviť železničnú dopravu v celom Severnom Porýnií-Vestfálsku, najľudnatejšej spolkovej krajine Nemecka.

Dôvodom sú zničené elektrické trakčné vedenia. Mnoho ciest je zablokovaných popadanými vetvami a stromami. Podobná situácia vládne aj v okolí mesta Mníchov, kde museli zrušiť niekoľko regionálnych železničných spojov.

Hovorca nemeckého meteorologického ústavu Peter Hartmann uviedol, že rýchlosť vetra môže vo vyšších nadmorských výškach dosiahnuť až 160 kilometrov za hodinu. „Ide o jednu z najsilnejších víchric v posledných rokoch,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať