Turecko postihol rozsiahly blackout, mohlo ísť o sabotáž

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Elektrina
Foto: Ilustračné, SITA/AP

ISTANBUL 31. marca (WEBNOVINY) – Rozsiahly výpadok prúdu zasiahol v utorok veľkú časť Turecka. Bez elektriny zostali desiatky miest a provincií vrátane hlavného mesta Ankara a najväčšieho Istanbulu. V mestách sú odstavené veľké časti metra a do tmy sa ponorili aj nákupné centrá. Turecká televízna stanica NTV uviedla, že výpadky elektrického prúdu sa dotkli viac ako 40 provincií. Ministerstvo energetiky zatiaľ príčinu výpadku nezistilo.

Štátna spravodajská agentúra Anadolu citovala prenosovú spoločnosť TEIAS, podľa ktorej k rozsiahlemu výpadku, ktorý okolo 8:36 SEČ postihol veľkú časť územia, prišlo z dôvodu problému v elektrickom prenosovom systéme. Spoločnosť uviedla, že práve vykonáva technické kontroly a prúd sa bude snažiť obnoviť čo najskôr.

Video: Veľká časť Turecka je bez prúdu

Turecký premiér Ahmet Davutoglu uviedol, že úrady teraz preverujú všetky možné príčiny výpadku vrátane možnosti, že išlo o sabotáž. Za najpravdepodobnejšiu príčinu blackoutu však premiér označil problémy v prenosovom vedení. „Našim hlavným cieľom je obnoviť elektrickú sieť. Toto nie je incident, s akým sa stretávame často,“ uviedol turecký minister energetiky Taner Yildiz, pričom nevylúčil ani možnosť kybernetického útoku.

Spotreba elektrickej energie sa v Turecku v priebehu posledných rokov výrazne zvýšila, za čo môže rast populácie ale aj výrazný hospodársky rast. Krajina je tak nútená k väčším investíciám na poli energetického priemyslu, najmä k dovozu zemného plynu, ktorý je v rámci výroby elektrickej energie jej najväčším zdrojom. Takéto rozsiahle výpadky prúdu sú v krajine veľmi zriedkavé. Podľa tureckého denníka Hürriyet je dnešný výpadok najrozsiahlejší v priebehu posledných 15 rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ahmet Davutoglu