Obrazom: Rukojemnícka dráma v Turecku sa skončila smrťou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Turecko
Foto: SITA/AP

ISTANBUL 1. apríla (WEBNOVINY) – Pri rukojemníckej dráme v budove súdu v Istanbule zahynul turecký prokurátor ako aj dvaja muži, ktorí ho zadržiavali. Špeciálne sily vtrhli do budovy a z miesta sa ozývala paľba a stúpal dym. Prokurátora Mehmeta Selima Kiraza očividne vzali ako rukojemníka preto, že viedol vyšetrovanie smrti chlapca, ktorý zahynul v roku 2013 počas protivládnych protestov.

Polícia vyjednávala s únoscami šesť hodín

K incidentu sa prihlásila zakázaná marxistická skupina Revolučná ľudovo-oslobodzovacia strana – front (DHKP-C). V stanovisku zverejnenom na internete predtým uviedla, že prokurátora zabijú, ak nebudú splnené ich požiadavky. Muži žiadali zverejnenie mien štyroch členov bezpečnostných síl, ktorí mali byť zapojení do chlapcovej smrti, a ich postavenie pred „ľudové súdy“.

Obrazom: Rukojemnícka dráma v Istanbule si vyžiadala tri obete

Polícia vyjednávala s únoscami šesť hodín, nakoniec však vtrhla do budovy, pretože z nej bolo počuť streľbu. Dvaja ozbrojenci zomreli počas operácie, zatiaľ čo Kiraz utrpel ťažké zranenia, ktorým neskôr podľahol. Muži sa do budovy súdu dostali v prestrojení za právnikov.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan skrátil program svojej návštevy Rumunska, aby mohol vyjadriť sústrasť rodine prokurátora. Udalosť má v Turecku masovú odozvu a premiér Ahmet Davutoglu prisľúbil vypátranie organizátorov, pričom vyjadril predpoklad, že dvojica páchateľov sa riadila príkazmi zo zahraničia.

Extrémisti z DHKP-C sú považovaní za teroristov

Pätnásťročný Istanbulčan Berkin Elvan zomrel v marci 2014 po deviatich mesiacoch v kóme, do ktorej upadol v dôsledku zranenia hlavy plechovkou so slzotvorným plynom počas protivládnych protestov. Ultraľavicoví radikáli označujú za vinníka vládnucu Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP).

Extrémistická DHKP-C sa začala formovať už koncom 70. rokov, odkedy sa prihlásila k početným atentátom a bombovým útokom. Turecko, EÚ a USA ju považujú za teroristickú organizáciu. Podľa tureckej polície bol členom DHKP-C aj páchateľ minuloročného útoku na veľvyslanectvo USA v Ankare, kde výbuch okrem samotného útočníka usmrtil aj príslušníka ochranky a viacero ďalších ľudí zranil.

Video: Radikáli priložili zbraň k hlave prokurátora

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ahmet DavutogluRecep Tayyip ErdoganTayyip Erdogan