Iracká armáda prenikla do centra Tikrítu, prehľadávala domy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Iracká armáda prenikli do centra Tikrítu, prehľadávali domy
Iracké bezpečnostné sily a príbuzné šiitské milície oslavujú svoj vpád do centra Tikrítu. Tikrít, 31. marca 2015. Foto: SITA/AP

TIKRÍT 31. marca (WEBNOVINY) – Iracké sily bojujúce proti sunnitskej extrémistickej skupine Islamský štát (IŠ) v meste Tikrít v utorok prenikli do jeho centra, kde začali s postupným prehľadávaním domov, aby sa ubezpečili, že sa v nich nenachádzajú ostreľovači alebo nastražené výbušniny.

Premiér Hajdar al-Abádí prostredníctvom siete Twitter oznámil „oslobodenie Tikrítu“ a zablahoželal vojakom k „historickému míľniku“, veliteľ príslušnej operácie však medzitým informoval, že jednotky sú od samotného centra stále vzdialené zhruba 300 metrov.

Al-Abádího kancelária napriek tomu tvrdí, že provládne sily už stihli vyvesiť irackú vlajku na miestnej budove samosprávy provincie Saláhaddín, ktorej hlavným mestom je Tikrít. Armáda má podľa generála Táliba Šaghatího pod kontrolou najmenej tri štvrtiny rozlohy mesta.

Iracké vládne sily podporované spriaznenými milíciami začali 2. marca rozsiahlu operáciu s cieľom oslobodiť Tikrít spod nadvlády IŠ, ktorý sa mesta zmocnil ešte počas minulého leta. Rodisko niekdajšieho irackého diktátora Saddáma Husajna sa nachádza na rieke Tigris, približne 150 kilometrov severozápadne od Bagdadu, a pokus o porazenie tamojších extrémistov predstavuje dôležitú skúšku pre vládu snažiacu sa opätovne prevziať moc nad celou krajinou.

Tá je poznačená zložitým spolunažívaním medzi väčšinovými šiitmi a menšinovými sunnitmi, ktorých baštou je aj Tikrít. Sunnitskí povstalci z IŠ sa počas minulého leta zmocnili aj ďalších irackých území vrátane druhého najväčšieho mesta Mósul, ktoré spojil s obsadenými časťami Sýrie do samozvaného „kalifátu“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát