Haváriu Airbusu zachytilo video, mali ho natočiť na palube

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Alpách sa zrútil Airbus so 150 ľuďmi na palube
Na mieste havárie Airbusu 320 pracujú špeciálne záchranné tímy. Foto: SITA/ AP

BRATISLAVA 1. apríla (WEBNOVINY) – Francúzske úrady v stredu potvrdili ukončenie pátrania po pozostatkoch 150 ľudí usmrtených pri minulotýždňovej havárii lietadla spoločnosti Germanwings na juhovýchode krajiny.

Podľa informácii francúzskej agentúry AFP už nie sú na mieste nárazu stroja do hory žiadne telá a v stredu začnú zbierať osobné veci obetí. Pokračovať však bude pátranie po druhom záznamníku letu, takzvanej čiernej skrinke s údajmi o lete a fungovaní stroja.

Francúzski záchranári uviedli, že na mieste havárie našli stovky telesných pozostatkov, ktoré aktuálne skúmajú. Celý proces rozoznávania však môže podľa nich trvať aj štyri mesiace.

Video zachytáva posledné okamihy letu

Z paluby Airbusu A320 údajne existuje videozáznam, ktorý zachytáva posledné okamihy pred haváriou vo francúzskych Alpách. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nemecký denník Bild a francúzsky Paris Match.

Záznam má pochádzať z pamäťovej karty mobilného telefónu a zdroj blízky vyšetrovaniu ho mal poskytnúť k nahliadnutiu francúzskemu a nemeckému denníku, ktoré ho ale nezverejnili.

Niekoľkosekundové video podľa Bildu zachytáva posledné okamihy pred dopadom lietadla do úbočí francúzskych Álp, je veľmi chaotické, roztrasené a nie je jasné, či ho natáčal pasažier alebo člen personálu. Cestujúci vedeli v akej situácii sa nachádzajú. Lietadlom sa ozývalo „Môj Bože.“

Obrazom: Havária Airbusu A320 vo francúzskych Alpách

Vyšetrovatelia žiadajú odovzdať údajné video

Bild ďalej uvádza, že video potvrdzuje už skôr zverejnené informácie o tom, ako sa kapitán Patrick Sondheimer snažil dostať naspäť do kokpitu lietadla, v ktorom bol kopilot Andreas Lubitz. Na zázname má byť zreteľne počuť tri kovové nárazy, čo podporuje tvrdenia, že sa kapitán Sondheimer pokúšal do kokpitu presekať sekerou.

Video podľa denníkov končí záznamom beznádejnej situácie bezprostredne pred nárazom, keď sa lietadlom ozýval zúfalý krik a plač všetkých cestujúcich. Podľa francúzskej prokuratúry, ktorá vedie vyšetrovanie nárazu stroja v Alpách, sú informácie denníka Bild a francúzskeho týždenníka Paris Match vymyslené.

Tvrdenia o údajnom zázname z nájdeného mobilného telefónu jedného z cestujúcich sú nepravdivé, keďže doteraz žiadny z nájdených telefónov neprehľadávali ani neanalyzovali. Francúzske vyšetrovacie orgány preto vyzvali na okamžité odovzdanie údajného videozáznamu.

Lietadlo nemeckých nízkonákladových aerolínií Germanwings

minulý utorok narazilo do vysokohorského úbočia na juhovýchode Francúzska. Na palube stroja Airbus A320 smerujúceho z Barcelony do Düsseldorfu bolo 144 cestujúcich a šesť členov posádky, z ktorých nehodu nikto neprežil.

Francúzska prokuratúra na základe zvukového záznamu vyjadrila presvedčenie, že druhý pilot počas letu vymkol kolegu mimo pilotnej kabíny a s lietadlom niekoľko minút úmyselne klesal, až kým nenarazilo do zeme. Prokuratúra v Düsseldorfe, kde 27-ročný Lubitz žil, v pondelok potvrdila, že v minulosti prejavoval samovražedné sklony.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andreas Lubitz
Firmy a inštitúcie GermanwingsWBN