Víchrica Niklas zabíja v Európe, v Česku sa vykoľajil vlak

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Víchrica Niklas vyčíňa v Európe, má prvé obete
Európu zasiahla silná víchrica Niklas, pri ktorej vyčíňaní v Nemecku, Rakúsku, Švajčiarsku a Británii zahynulo najmenej deväť ľudí. Meteorológovia uviedli, že na najvyššom vrchu Nemecka Zugspitze zaznamenali vietor s rýchlosťou viac než 190 kilometrov za hodinu. Foto: SITA/ AP

PRAHA 1. apríla (WEBNOVINY) – Európu zasiahla silná víchrica Niklas, pri ktorej vyčíňaní v Nemecku, Rakúsku, Švajčiarsku a Británii zahynulo najmenej deväť ľudí. Najviac ľudí – sedem – zomrelo v Nemecku, medzi nimi aj dvaja muži, ktorých auto zasiahol strom.

Nemecké médiá informovali o desiatkach zranení z lietajúcich vetví. V Rakúsku spadol muž z rebríka a utrpel fatálne poranenia hlavy, keď sa snažil upevniť prístrešok nad svojou terasou. Meteorológovia uviedli, že na najvyššom vrchu Nemecka Zugspitze zaznamenali vietor s rýchlosťou viac než 190 kilometrov za hodinu.

Vietor v Holandsku poprevracal kamióny

Prerušená bola železničná doprava v Dolnom Sasku a v Severnom Porýní-Vestfálsku, hlavnú stanicu v Mníchove museli pre obavy z pádu strechy evakuovať. Narušenia leteckej dopravy hlásili z Frankfurtu, Hamburgu aj Mníchova.

Jeden človek zahynul aj vo Švajčiarsku, v britskom Birminghame utrpel zas vážne zranenia muž, ktorého auto privalil strom. V Holandsku zaznamenali vietor s rýchlosťou 120 kilometrov za hodinu, ktorý poprevracal aj kamióny na cestách.

Obrazom: Víchrica Niklas vyčíňa v Európe, má prvé obete

V Čechách komplikuje cestnú a železničnú dopravu

Silný vietor skomplikoval cestnú a železničnú dopravu aj na celom území Českej republiky. Víchrica, ktorej rýchlosť miestami presiahla 100 kilometrov za hodinu, lámala stromy a stĺpy elektrického vedenia.

Ako informuje server iDNES.cz, na Bruntálsku v Moravskosliezskom kraji sa vykoľajil osobný vlak potom, čo prešiel cez spadnutý kmeň stromu. Nikto neutrpel zranenia, škody sú však značné. Miestne železničné trate museli pre popadané stromy odstaviť v Plzenskom a Pardubickom kraji.

Hasiči zasahovali počas noci 14-násobne častejšie než zvyčajne. Vietor narobil problémy aj v elektrickom prenosovom systéme a energetici vyhlásili kalamitný stav v Libereckom a Karlovarskom kraji. Elektrické vedenie je tam prerušené na desiatkach miest. Vo vyšších polohách ohrozovala vodičov poľadovica. Vietor by mal počas stredy postupne ustávať.

Video: Českom sa preháňa víchrica

https://www.youtube.com/watch?v=AlQegvl3h04

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia