Ukrajina odmieta vydať Gruzínsku exprezidenta Saakašviliho

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Michail Saakašvili
Gruzínsky exprezident Michail Saakašvili Foto: SITA/AP

KYJEV 1. apríla (WEBNOVINY) – Ukrajinská prokuratúra v stredu zamietla žiadosť Gruzínska o vydanie bývalého gruzínskeho prezidenta , pričom ako dôvod uviedla, že exprezidenta mohli po vydaní doma čakať politické perzekúcie.

Saakašvili, ktorý bol gruzínskym prezidentom v rokoch 2004-2013, svoju domovinu opustil po tom, ako proti nemu jeho politickí oponenti vzniesli obvinenia zo zneužitia právomocí a tiež použitia sily voči demonštrantom pred ôsmimi rokmi. Bývalý gruzínsky prezident, ktorý je v súčasnosti hlavným poradcom vlády ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, obvinenia voči svojej osobe popiera a označuje ich za politickú pomstu vedenú miliardárom a expremiérom Bidzinom Ivanišvilim.

Saakašviliho k moci v Gruzínsku vyniesla takzvaná ružová revolúcia z roku 2003. Prozápadný líder a úzky spojenec USA sa však postupne dostával pod paľbu kritiky pre svoje autoritárske praktiky. V roku 2008 navyše zatiahol krajinu do vojny s Ruskom. Pri moci sa napriek mohutným protestom udržal, no parlamentné voľby v roku 2012 jeho hnutie prehralo a k moci sa dostala strana vedená miliardárom Ivanišvilim, ktorý si svoj majetok zarobil v Rusku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Michail Saakašvili