Podozrivý z vraždy ruského agenta tvrdí, že šlo o nehodu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alexander Litvinenko
Alexandra Litvinenka otrávili plutóniom. Foto: guardian.co.uk

MOSKVA 8. apríla (WEBNOVINY) – Jeden z dvoch Rusov podozrivých z otrávenia ruského špióna Alexandra Litvinenka v stredu povedal, že bývalý agent KGB sa pri manipulácii s rádioaktívnym polóniom zabil omylom sám. Smrť Litvinenka, ktorý obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z nariadenia jeho vraždy, prispela k najväčšiemu ochladeniu vzťahov medzi Moskvou a Londýnom od konca studenej vojny.

Británia minulý rok oznámila, že spúšťa nové vyšetrovanie okolností úmrtia ruského agenta. Briti si myslia, že Litvinenka otrávilo polónium v zelenom čaji počas stretnutia s dvoma mužmi – bývalým agentom Dmitrijom Kovtunom a poslancom Andrejom Lugovým. Kremeľ odmieta akékoľvek zapojenie do prípadu a podozrivých odmieta vydať.

Na zriedkavej tlačovej konferencii v Moskve Kovtun povedal, že Litvinenkova smrť by mohla byť klasifikovaná ako „neúmyselná samovražda“. „Moja hlavná verzia je, že šlo o náhodu,“ uviedol Kovtun a dodal, že podľa neho bol Litvinenko vystavený polóniu už pred ich stretnutím. Zároveň vyjadril presvedčenie, že sa dostal do styku s rádioaktívnou látkou bez toho, že by o tom vedel.

„Neviem, či to mal, alebo mu to niekto dal. Je úplne možné, že niečo so sebou niesol a polónium sa postupne nahromadilo v jeho organizme a viedlo k jeho smrti,“ povedal Kovtun. Svoj zdravotný stav pritom označil za prevažne v poriadku napriek radiácii, ktorej bol vystavený počas stretnutia s Litvinenkom. Vypovedať v prípade by mal v júli prostredníctvom videokonferencie.

Litvinenko bol agentom sovietskeho Výboru pre štátnu bezpečnosť (KGB) a po páde Sovietskeho zväzu pracoval pre nástupnícku Federálnu bezpečnostnú službu (FSB) Ruska. Postupne sa z neho stal tvrdý kritik Kremľa a prezidenta Putina a údajne spolupracoval s britskou tajnou službou. Litvinenko utiekol do Londýna, kde v roku 2006 zomrel na otravu rádioaktívnym polóniom. Vzťahy oboch krajín sú aj z toho dôvodu dlhodobo na bode mrazu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander Litvinenko