Príbuzní útočníka z bostonského maratónu veria v jeho nevinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Výbuch počas bostonského maratónu
Troch mŕtvych a vyše 180 zranených po sebe zanechali dva silné výbuchy, ktoré v pondelok (15. apríla 2013) otriasli ulicami Bostonu počas tradičného maratónu. Foto: SITA/AP

GROZNYJ 9. apríla (WEBNOVINY) – Príbuzná bratov Carnajevovcov, ktorí v apríli 2013 spáchali útok na maratón v Bostone, je presvedčená o ich nevine napriek tomu, že súd v stredu uznal Džochara Carnajeva vinným vo všetkých 30 bodoch obžaloby.

Obrazom: Peklo v cieli Bostonského maratónu

Roza Carnajevová, 66-ročná sesternica otca oboch bratov z Čečenska, agentúre AP povedala, že Džochar a už mŕtvy Tarmelan nemali dôvod takýto čin spáchať. Bratia podľa nej nikdy nezažili vojnu, do Spojených štátov prišli ako malí a vyrástli tam.

Džocharovi hrozí trest smrti

Žiaden z ich príbuzných nikdy nepatril k islamským separatistom a nebojoval s ruskou armádou. Roza Carnajevová vyjadrila presvedčenie, že „útok bol dielom amerických tajných služieb“, s akým cieľom však nevedela povedať.

Väčšina príbuzných bratov Carnajevovcov v Čečensku od začiatku nechcela veriť, že bratia tento útok skutočne spáchali. Ich otec, ktorý žije v susednom Dagestane, sa k súdnemu procesu jeho syna nevyjadril.

Súdna porota v Bostone musí teraz určiť, či dostane Džochar trest smrti alebo doživotie bez možnosti prepustenia. Až 17 bodov obžaloby pritom spĺňa podmienky trestu smrti. Porota by mala rozsudok oznámiť v pondelok.

Bomby z tlakových hrncov

Carnajeva uznali vinným zo zabitia troch ľudí a zranenia 264 ďalších dvoma podomácky vyrobenými bombami vytvorenými z tlakových hrncov a odpálenými v apríli 2013 počas maratónu v Bostone za účasti bežcov z celého sveta.

Tri dni neskôr, keď sa Džochar a jeho starší brat Tamerlan pokúšali utiecť z mesta, zastrelili aj univerzitného policajta. Tamerlan zahynul ešte v tú noc, Džochara zatkli 19. apríla 2013, keď ho polícia objavila ukrytého v člne na jednom dvore.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Džochar Carnajev