Obama podporuje Clintonovú, chce ju vidieť na svojom mieste

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hillary clintonova
Bývalá ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová. Foto: SITA/AP

NEW YORK 12. apríla (WEBNOVINY) – Americký prezident Barack Obama sobotu nepriamo vyjadril želanie, aby ho po budúcoročných prezidentských voľbách na najvyššom poste nahradila exministerka zahraničných vecí a bývalá prvá dáma Hillary Clintonová. Obama sa tak vyjadril počas tlačovej konferencie na summite amerických štátov v Paname.

Urobil tak v súvislosti s nedeľňajším očakávaným oznámením oficiálneho záujmu Clintonovej o získanie nominácie pre boj o Biely dom. V tejto veci sa však odmietol vyjadriť na adresu potenciálnej kandidatúry v prípade jeho viceprezidenta Joa Bidena. Spomedzi členov Demokratickej strany svoj záujem o nahradenie Obamu oficiálne neprejavil zatiaľ nikto.

„Bola obávanou kandidátkou v roku 2008, bola mojou skvelou podporovateľkou vo voľbách, bola výbornou ministerkou zahraničných vecí a je mojou priateľkou. Myslím, že by bola excelentnou prezidentkou. Bude sa držať veľmi dobre v akejkoľvek debate, ktorá sa bude točiť okolo zahraničnej politiky,“ povedal Obama, pričom sa podľa neho v rámci domácej politiky bude starať o pracujúce rodiny.

Clintonová sa dlhodobo považuje za jasnú favoritku na zisk straníckej nominácie pre budúcoročné prezidentské voľby. Ak by do kampane vstúpila, išlo by o jej druhý pokus, keďže práve Obama ju v tvrdom súboji o nomináciu Demokratickej strany do boja o Biely dom v roku 2008 nakoniec pripravil.

Porazil aj republikánskeho senátora Johna McCaina a stal sa prezidentom USA ako vôbec prvý černoch v histórii. V prípade rovnakého úspechu by sa Clintonová zase stala prvou ženou na poste šéfa Bieleho domu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaHillary Clintonová