Pápež označil zabíjanie Arménov za prvú genocídu storočia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pápež označil zabíjanie Arménov za prvú genocídu storočia
Pápež František sa k masovému zabíjaniu Arménov vyjadril v súvislosti s blížiacom sa stým výročím začiatku tvrdého postupu osmanských síl voči arménskej menšine. Foto: SITA/AP

VATIKÁN 12. apríla (WEBNOVINY) – Pápež František v nedeľu označil masové zabíjanie státisícov Arménov vojskami niekdajšej Osmanskej ríše za „prvú genocídu 20. storočia“. Urobil tak v súvislosti s blížiacom sa stým výročím začiatku tvrdého postupu osmanských síl voči arménskej menšine.

Pontifik označil krvavé udalosti spred desiatok rokov za „nezmyselné“ a v tejto veci označil za „nevyhnutné a povinné“ uctiť si pamiatku zabitých. Popieranie zla je totiž podľa neho ako „umožňovať rane krvácať“. Jeho vyjadrenia v rámci omše v Ríme sú však sporné, keďže zabíjanie za genocídu uznalo iba minimum krajín sveta a termín poburuje najmä Turecko ako nástupcu Osmanskej ríše.

Arméni si koncom apríla pripomenú 100. výročie začiatku masového zabíjania zo strany osmanských Turkov počas prvej svetovej vojny. Osmanská ríša, ktorá je predchodkyňou dnešného Turecka, podľa nich v rokoch 1915 až 1917 systematicky vyvraždila viac ako 1,5 milióna Arménov.

Jerevan žiada Turecko a medzinárodné spoločenstvo, aby masakru uznali za genocídu. Turci však tvrdia, že v zrážkach počas prvej svetovej vojny, keď arménske obyvateľstvo bojovalo za svoju nezávislosť, zahynulo približne 500-tisíc Arménov a najmenej rovnaký počet Turkov. Masakru Osmanov voči Arménov uznalo za genocídu viac ako 20 krajín sveta. Vzťahy Ankary a Jerevanu sú najmä preto dlhodobo na bode mrazu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pápež František