Washington je znepokojený, Rusi umožnia Iránu predaj zbraní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Irán
Platnosť predbežnej dohody by mala vypršať 20. júla. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 14. apríla (WEBNOVINY) – Americký minister zahraničia John Kerry tlmočil svojmu ruskému kolegovi Sergejovi Lavrovovi znepokojenie týkajúce sa rozhodnutia Moskvy umožniť Iránu predaj moderného protiraketového systému. V pondelok o tom informoval Biely dom. Jeho hovorca Josh Earnest detaily rozhovoru oboch šéfov diplomacií neposkytol, povedal však, že šlo o príležitosť „tlmočiť naše obavy“.

Dodal tiež, že ďalšie znepokojenie vyvoláva aj rozhodnutie Moskvy dodávať Iránu obilie výmenou za ropu, čo by mohlo byť v rozpore so sankčným režimom uvaleným na Irán zo strany USA a ďalších západných krajín. Predaj rakiet vyvoláva iné obavy, keďže by mohol pomôcť chrániť iránske jadrové zariadenia pred prípadnými náletmi.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok dekrétom zrušil zákaz dodania moderného protiraketového systému typu S-300 Iránu. Rusko uzavrelo s Teheránom kontrakt v hodnote 800 miliónov dolárov ešte v roku 2007.

Moskva vydláždila cestu dodaniu protiraketového systému do Iránu potom, čo Teherán a medzinárodné spoločenstvo dosiahli minulý týždeň dohodu, na základe ktorej má Irán výmenou za ukončenie sankcií obmedziť sporný nukleárny program a umožniť jeho kontrolu.

Rusko v pondelok odštartovalo aj program barterových obchodov, v rámci ktorého odoberá z islamskej republiky ropu výmenou za dodávky obilia, zariadení a stavebného materiálu. Konečná jadrová dohoda s Iránom pritom zatiaľ dosiahnutá nebola.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe John KerryVladimir Putin