Islamisti šíria sexuálny teror, znásilňujú ženy aj mužov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Znásilnenie
Obvinení nielenže dievčinu znásilnili, ale ju aj zbili a svoj ohavný čin si nakrútili na mobilný telefón. Foto: ilustračné, Thinkstock

NEW YORK 18. apríla (WEBNOVINY) – Rok 2014 bol poznačený množstvom prípadov znásilnenia, sexuálneho otroctva a núteného manželstva, najmä zo strany extrémistických skupín ako Islamský štát a Boko Haram.

Vo svojej správe to v pondelok konštatovala OSN. Jej generálny tajomník Pan Ki-mun vyjadril vážne znepokojenie nad sexuálnym násilím páchaným ozbrojenými skupinami v Iraku, Sýrii, Somálsku, Nigérii, Mali, Líbya či v Jemene. Sexuálne násilie sa podľa neho stalo súčasťou taktiky na šírenie teroru a potlačiť sa ho dá len zničením týchto skupín.

Správa OSN mapuje situáciu v 19 krajinách, kde prebieha konflikt, a menuje 45 skupín, väčšinou v Afrike a na Blízkom východe, ktoré sa sexuálneho násilia dopúšťajú. V týchto krajinách OSN zaznamenala znásilňovanie, sexuálne otroctvo, nútenú prostitúciu a nútené otehotnenie a manželstvo na ženách a dievčatách, ale aj chlapcoch a mužoch.

Jeden z najhorších prípadov bol únos 276 školáčok v apríli minulého roku v severonigérijskom meste Chibok ozbrojencami zo skupiny Boko Haram. Unesené dievčatá sú nútené vydať sa za bojovníkov skupiny a sú vystavené opakovanému znásilňovaniu. Správa tiež spomína únosy stoviek žien z etnickej skupiny jazídov v Iraku, z ktorých mnohé predali v Sýrii ako sexuálne otrokyne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pan Ki-mun
Firmy a inštitúcie Islamský štátOSN Organizácia Spojených národov