Boko Haram uniesol tisícky žien, kto neuznal islam, zomrel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nigérijčania obsadili základňu Boko Haram, teroristov zatkli
Viacerí teroristi pri útoku nigérijskej armády zahynuli, ďalších sa podarilo pochytať. Foto: SITA/AP

DAKAR/LONDÝN 19. apríla (WEBNOVINY) – Islamskí militanti z organizácie Boko Haram v priebehu roka 2014 uniesli minimálne dvetisíc žien a dievčat, z ktorých si spravili sexuálne otrokyne či bojovníčky. Informáciu uviedla Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI), ktorá v utorok vydala 90 stranovú správu založenú na výpovediach svedkýň a unesených dievčat, ktorým sa podarilo utiecť.

Správa vychádza práve rok po únose 200 školáčok z mesta Čibok na severovýchode Nigérie, v oblasti, v ktorej militanti z Boko Haram založili samozvaný kalifát. Únos dievčat a následné video zobrazujúce ich v tmavých hidžáboch vyvolalo okamžité medzinárodné pobúrenie.

Kto odmietol islam, skončil v masovom hrobe

V správe AI sa ďalej uvádza, že Boko Haram zvyčajne po ovládnutí nejakého miesta zhromaždí ženy a dievčatá a následne ich drží v zajatí v domoch prípadne väzeniach. Devätnásťročná žena organizácii povedala o tom, ako ju militanti v septembri 2014 uniesli zo svadby spolu s nevestou a jej sestrou a následne ich aj so stovkami ženských bojovníčok držali vo výcvikovom tábore v meste Madagali.

„Spolu s ďalšími dievčatami ma cvičili v streľbe. Absolvovala som tiež výcvik zameraný na to, ako používať bomby a ako zaútočiť na dedinu,“ povedala. Dodala, že niektoré zo žien, ktoré odmietli konvertovať na islam či bojovať, militanti nahádzali do masového hrobu.

Dvaja muži prežili vďaka tupým nožom

Zabitých bolo tiež mnoho mužov, ktorí sa odmietli k hnutiu pripojiť. Dvaja mladíci AI povedali, že minimálne 100 mužov bolo popravených v jednom decembrovom dni, kedy sa skupina zmocnila mesta Madagali. Oni sami pritom prežili len vďaka tomu, že nože útočníkov už boli príliš tupé a neprerezali im hrdlá. „Tieto otrasné popravy, sexuálne násilie či verbovanie detských vojakov, to všetko sú vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti a musia byť prešetrené,“ uviedol Daniel Eyre, autor správy.

Organizácia Boko Haram usmrtila v priebehu šesť rokov trvajúcich konfliktov už tisíce ľudí. Konflikt si zároveň podľa údajov Detského fondu OSN (UNICEF) vyžiadal približne 800-tisíc detských utečencov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Amnesty InternationalIslamský štát