Zomrel český expremiér Gross, mal 45 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA/AP

PRAHA 16. apríla (WEBNOVINY) – Vo veku 45 rokov zomrel v noci na štvrtok bývalý český premiér Stanislav Gross. Potvrdila to ČSSD, ktorej bol Gross lídrom.

Expremiér bol podľa informácií portálu českého denníka Mladá fronta Dnes dlhodobo vážne chorý, trpel amyotrofickou laterálnou sklerózou známou pod skratkou ALS.

ALS je nevyliečiteľné degeneratívne ochorenie mozgu. Pacientom sa degenerujú a strácajú nervové bunky, ktoré ovládajú svaly. Postupne dochádza k svalovej slabosti až atrofii, mozog v končnom štádiu nie je schopný ovládať väčšinu svalov a pacient zostáva paralyzovaný.

Grossovu raketovú politickú kariéru ukončil škandál

Stanislav Gross sa stal v roku 2000 ministrom vnútra, ktorého do vlády menoval terajší prezident Miloš Zeman. O štyri roky nastúpil do funkcie prededu ČSSD a stal sa českým predsedom vlády.

Grossovu raketovú politickú kariéru ukončil škandál okolo financovania jeho majetku. Minister vnútra z rokov 2000 až 2004 jeho pôvod nevedel vysvetliť a tak v roku 2005 po deviatich mesiacoch na čele vlády pod tlakom odstúpil, vzdal sa postu predsedu ČSSD a z politiky vo veku iba 35 rokov úplne odišiel.

Takto pred rokom sa Gross verejne ospravedlnil za klamstvá a deklaroval prijatie Krista. Prezident Zeman, ktorého bol Gross svojho času obľúbencom, ho krátko na to vyzval na rozdanie majetku a obvinil ho z pokrytectva.

Fico poslal sústrastný telegram k úmrtiu Grossa

Sústrastný telegram predsedovi vlády ČR Bohuslavovi Sobotkovi v súvislosti s úmrtím Stanislava Grossa vo štvrtok poslal predseda vlády SR Robert Fico. Agentúru SITA o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

„Pána Stanislava Grossa som osobne poznal a vždy som ho považoval za talentovaného politika a politického partnera. Smútiacej rodine vyjadrujem svoju úprimnú sústrasť,“ uviedol v kondolenčnom telegrame slovenský premiér.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miloš ZemanRobert FicoStanislav Gross