Následkom konfliktu v Jemene je hlad, z chaosu ťaží al-Kájda

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jemen
Saná Foto: SITA/AP

LONDÝN 16. apríla (WEBNOVINY) – Zhoršujúca bezpečnostná situácia v Jemene spôsobila, že takmer polovica z 24,5 milióna obyvateľov krajiny trpí nedostatkom potravín, uviedli vo štvrtok predstavitelia Svetového potravinového programu OSN (WFP).

Pribudli ďalšie milióny hladujúcich

Počet Jemenčanov trpiacich nedostatkom potravín sa podľa agentúry z 10 miliónov v roku 2014 zvýšil tohto roku na 12 miliónov. Podľa OSN od septembra 2014, keď šiitskí povstalci obsadili hlavné mesto Saná, zomrelo už 600 ľudí, 2200 bolo zranených a 100 000 muselo opustiť svoje domovy.

Jemen dováža takmer 90 percent základných potravín. Od začiatku konfliktu ceny vzrástli o 40 percent a väčšina obchodov je uzavretá, keďže obchodníci sa nemôžu voľne pohybovať po krajine na miestach, kde sa bojuje. „Máme problém dostať sa pre zhoršujúcu bezpečnostnú situáciu k ľuďom,“ uviedla v stanovisku hovorkyňa WFP Purnima Kašjapová.

OSN zakázala dodávky zbraní povstalcom

Jemen v súčasnosti už niekoľko týždňov čelí náletom koalície arabských štátov vedenej Saudskou Arábiou proti šiitským povstalcom známym ako Hautíovci, ktorí sa v uplynulých týždňoch prebojovali až k prístavu Aden a prinútili z krajiny utiecť prezidenta Abd Rabbua Mansúra Hádího.

Bezpečnostná rada OSN tento týždeň prijala rezolúciu, ktorá zakazuje dodávky zbraní vodcom šiitských povstalcov ako aj bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi a jeho synovi, ktorí sú ich významnými podporovateľmi. Zároveň požiadala všetky strany jemenského konfliktu a obzvlášť takzvaných Hautíovcov, aby zastavili násilie a „obnovili a urýchlili“ rokovania sprostredkované OSN.

Jemenskí velitelia ušli pred al-Kájdou

Jemenská odnož organizácie al-Kájda sa podľa tamojších vojenských predstaviteľov a obyvateľov zmocnila významného letiska, námorného prístavu a ropného terminálu na juhovýchodnom pobreží krajiny, kde sa v dôsledku šiitského povstania rozmáha chaos.

Nemenovaní predstavitelia uviedli, že pri meste al-Mukallá vo štvrtok vypukli boje medzi príslušníkmi al-Kájdy a jedného z najväčších pechotných oddielov jemenskej armády, na čo jeho velitelia ušli. Militanti sa najskôr zmocnili miestneho medzinárodného letiska a následne bez väčších ťažkostí prevzali kontrolu aj nad prístavom a ropným terminálom.

Al-Mukallá je správnym centrom najrozsiahlejšej jemenskej provincie Hadramaut a niektoré časti mesta sunnitskí militanti z al-Kájdy obsadili už začiatkom apríla, keď oslobodili trestancov z miestnej väznice.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov