Čínsku novinárku uväznia, mala vyzradiť štátne tajomstvo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Novinárka
Čínskej novinárke za vyzradenie štátneho tajomstva hrozil až doživotný trest odňatia slobody. Foto: youtube.com

PEKING 17. apríla (WEBNOVINY) – Čínsku novinárku Kao Jü v piatok odsúdili na sedemročné väzenie za poskytnutie interného dokumentu komunistickej strany zahraničnej internetovej stránke. Novinárka vinu odmietla a podľa slov jej obhajcu sa proti rozsudku hodlá odvolať. Kao Jü zadržali úrady v máji 2014. Za vyzradenie štátneho tajomstva jej hrozil až doživotný trest odňatia slobody.

Za novinárku sa postavili aj USA

V novembri 2014 novinárku súdili za zatvoreným dverami v Pekingu. Ľudskoprávni aktivisti zadržanie a následný proces so 71-ročnou novinárkou ostro kritizovali a tvrdili, že zo strany vlády je to ďalší zásah proti čínskemu disentu. Spojené štáty pritom žiadali jej prepustenie na marcovom zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva.

Video: Ľudia sa búria proti väzbe novinárky

„Tento rozsudok podnietil naše obavy o situáciu obrancov ľudských práv v Čine, akými sú právnici či novinári“, uviedol Raphael Droszewski, tajomník delegácie Európskej únie v Číne. Dokument, ktorý Kao Jü zverejnila, varoval členov strany pred „siedmimi pomýlenými ideológiami“ vrátane „univerzálnych hodnôt“ ľudských práv.

Čína je krajinou s najvyšším počtom uväznených novinárov

Kao Jü je novinárka na voľnej nohe, je známa najmä článkami kritickými voči vládnym činiteľom. Vo väzení sa v minulosti ocitla už dvakrát, pričom dôvodom väzby boli aj vtedy vyzradenie štátneho tajomstva a aktivistická činnosť.

Podľa údajov amerického Výboru na ochranu novinárov (CPJ) je Čína krajinou s najvyšším počtom uväznených novinárov, pričom od decembra 2014 ich za mreže poslala už 44.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať