V Kolíne sa rozlúčili s obeťami havárie lietadla Germanwings

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Nemecku si bohoslužbou uctili obete havárie lietadla Germanwings
Počas obradu v kolínskej katedrále horí na oltári sa za každú obeť jedna sviečka. Vlajky naprieč Nemeckom budú viať na pol žrde. Foto: SITA/ AP

KOLÍN 17. apríl (WEBNOVINY) – V kolínskej katedrále sa v piatok rozlúčili s obeťami marcovej havárie lietadla Germanwings vo francúzskych Alpách.

Medzi asi 1 500 zhromaždenými boli aj nemecký prezident Joachim Gauck, kancelárka Angela Merkelová, španielsky minister vnútra Jorge Fernández Díaz ako aj príbuzní obetí. Nechýbali ani ministri dopravy Francúzska a Španielska a šéf Lufthansy Carsten Spohr. Bohoslužba sa začala presne na poludnie, pričom na oltári horela za každú zo 150 obetí jedna sviečka. Prezident Gauck popísal udalosť ako „nepredstaviteľnú hrôzu, s ktorou sa Nemecko ešte stále vyrovnáva„.

Vyšetrovatelia zistili, že lietadlo s najväčšou pravdepodobnosťou zámerne nasmeroval k zemi druhý pilot Andreas Lubitz a nezmyselnosť takéhoto činu podľa Gaucka vyvolala o to väčší šok z tejto tragédie.

Vyzval však na súcit s Lubitzovými príbuznými, ktorí taktiež prišli o milovaného človeka. Miernu kontroverziu vyvolal fakt, že sviečku zapálili aj za Lubitza, kolínsky arcibiskup, kardinál Rainer Maria Woelki však odpovedal, že „nie je na nás, aby sme ho súdili„.

Obrazom: V Nemecku si bohoslužbou uctili obete havárie lietadla Germanwings

Lietadlo nemeckých nízkonákladových aerolínií Germanwings 24. marca narazilo do vysokohorského úbočia na juhovýchode Francúzska. Na palube stroja Airbus A320 smerujúceho z Barcelony do Düsseldorfu bolo 144 cestujúcich a šesť členov posádky, z ktorých nehodu nikto neprežil. Medzi obeťami sú najmä Nemci a Španieli. Francúzska prokuratúra na základe záznamov z takzvaných čiernych skriniek vyjadrila presvedčenie, že druhý pilot počas letu vymkol kolegu mimo pilotnej kabíny a s lietadlom niekoľko minút úmyselne klesal, až kým nenarazilo do zeme. Prokuratúra v Düsseldorfe, kde 27-ročný Lubitz žil, potvrdila, že v minulosti prejavoval samovražedné sklony.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andreas LubitzAngela MerkelováJoachim Gauck
Firmy a inštitúcie Germanwings