Al-Kájda sa zmocnila veľkého skladu zbraní, získala aj tanky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tank
Foto: SITA/AP

SANÁ 17. apríla (WEBNOVINY) – Jemenská odnož teroristickej organizácie al-Kájda sa v piatok zmocnila veľkého vládneho skladu zbraní v provincii Hadramaut, ktorej územie postupne získava pod svoju kontrolu.

Do rúk extrémistov sa tak okrem menších zbraní dostali aj desiaty tankov a raketomety typu Kaťuša. Al-Kájda na Arabskom polostrove sa vo štvrtok zmocnila aj významného letiska, námorného prístavu al-Mukallá a ropného terminálu na juhovýchodnom pobreží Jemenu. Al-Mukallá je správnym centrom najrozsiahlejšej jemenskej provincie Hadramaut a niektoré časti mesta sunnitskí militanti z al-Kájdy obsadili už začiatkom apríla, keď oslobodili trestancov z miestnej väznice.

Jemen v posledných mesiacoch čelí povstaniu šiitských povstalcov známych ako Húsíovci, ktorých ťaženie donútilo k úteku medzinárodne uznávaného Abd Rabbua Mansúra Hádího. Húsíovcom a ich spojencom sa už podarilo prebojovať až k prístavu Aden na juhu krajiny, ktorý bol poslednou významnou základňou síl spriaznených s Hádího vedením. Chaotická situácia v Jemene značne posilňuje vplyv tamojšej al-Kájdy, ktorá konflikt využíva na rozširovanie svojho územia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Al-Kájda