Hollande sa stretne s Putinom, preberú aj bojové lode

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Francúzsky prezident Francois Hollande sa stretene so svojím náprotivkom z Ruska Vladimirom Putinom v Arménsku. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 20. apríla (WEBNOVINY) – Francúzsky prezident Francois Hollande a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin sa tento týždeň stretnú na spoločnom rokovaní.

Rozhovorom bude dominovať Ukrajina

Podľa informácií nemenových zdrojov sa tak stane počas ich prítomnosti v Arménsku, kde sa zúčastnia na spomienkovom podujatí pri príležitosti stého výročia vyvraždenia státisícov Arménov vojskami niekdajšej Osmanskej ríše.

Ich rozhovorom 24. apríla v Jerevane bude dominovať najmä kríza na Ukrajine, tvrdí zdroj, na ktorý sa odvoláva francúzska agentúra AFP.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Francúzsko zároveň skúma možnosti, ako vyriešiť spor o pozastavenú dodávku bojových lodí typu Mistral Rusku. „Stále je to témou diskusie. Sme v procese rokovania. Musíme nájsť východisko z krízy,“ povedal Hollande pre televíznu stanicu Canal Plus.

Putin voči Francúzom nechystá sankcie

Francúzsko zastavilo dodávku bojových plavidiel Mistral vlani. Rozhodnutiu predchádzalo vystupňovanie západných sankcií proti Rusku za jeho úlohu v konflikte na Ukrajine. Kontrakt za 1,2 miliardy eur uzavretý v roku 2011 predstavoval historicky najväčšiu transakciu medzi Ruskom a niektorým členským štátom Severoatlantickej aliancie (NATO) od rozpadu Sovietskeho zväzu.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň uviedol, že v spore o dodávku lodí Moskva nechce voči Parížu uplatňovať sankcie, očakáva však návrat vynaložených prostriedkov.

Hollande je jedným z mála západných lídrov, ktorý s Putinom za uplynulý rok bilaterálne rokoval. Stalo sa tak ešte v decembri, keď sa Hollande zastavil v Moskve počas návratu z návštevy Kazachstanu. Putin je pre Západ neželanou osobou pre podiel Ruska na súčasnej kríze na Ukrajine.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe François HollandeFrancois HollandeVladimir Putin