Príbuzní obetí trajektu Sewol sa búrili, zakročila polícia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Príbuzní obetí trajektu Sewol sa búrili, polícia zakročila
Juhokórejská polícia musela v sobotu tvrdo zakročiť proti príbuzným a priateľom stoviek obetí potopeného trajektu Sewol, ktorí žiadajú nezávislé vyšetrenie tragédie a okamžité vytiahnutie vraku. Trajekt Sewol sa potopil 16. apríla 2014 počas plavby z mesta Inčchon na ostrov Čedžu, približne 20 kilometrov od južného pobrežia krajiny. Na palube bolo 476 ľudí, z ktorých 304 nehodu neprežilo. Foto: SITA/AP

SOUL 19. apríla (WEBNOVINY) – Juhokórejská polícia v sobotu tvrdo zakročila proti príbuzným a priateľom viac než 300 obetí potopeného trajektu Sewol. Asi tritisíc demonštrantov chcelo pochodovať k sídlu prezidentky v Soule, policajti však proti nim použili slzotvorný plyn ako aj vodné delá a zablokovali im cestu.

Obrazom: Príbuzní obetí potopeného trajektu sa vzbúrili

Išlo pritom najväčší protest za posledné týždne, ktorý sa uskutočnil v čase, keď si krajina pripomína prvé výročie nešťastia. Podľa agentúry Jonhap polícia 20 osôb zadržala. Demonštranti žiadali nezávislé vyšetrenie tragédie a okamžité vytiahnutie vraku.

Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje vo štvrtok nekonkrétne prisľúbila, že „podnikne potrebné kroky k vytiahnutiu plavidla tak skoro, ako to bude možné“. Medzi pozostalými stále prevláda hnev na vládu, ktorá katastrofou podľa nich nezvládla.

Obrazom: Pri pobreží Južnej Kórey sa potopil trajekt so stovkami ľudí

Preťažený trajekt Sewol šiel ku dnu 16. apríla 2014 počas plavby z mesta Inčchon na ostrov Čedžu, približne 20 kilometrov od južného pobrežia krajiny. Na palube bolo 476 ľudí, z ktorých 304 tragédiu neprežilo. Vyšetrovatelia tvrdia, že príčinou nešťastia bola kombinácia preťaženia, ilegálnej prestavby plavidla a neskúseného vedenia lode.

K nešťastiu prispeli aj silné morské prúdy a v snahe vyhnúť sa im posádka uskutočnila príliš prudký manéver. Za vinných uznali a na niekoľkoročné tresty odsúdili 15 členov posádky, pričom kapitán dostal 36 rokov.

Príbuzní obetí trajektu Sewol sa búrili, polícia zakročila
Foto: SITA/AP
Príbuzní obetí trajektu Sewol sa búrili, polícia zakročila
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pak Kun-Hje