Oklahoma si pripomenula 20. výročie krvavého útoku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Oklahoma si pripomína 20. výročie krvavého masakru
Oklahoma City si v nedeľu pripomínajú 20. výročie bombového útoku na federálnu budovu Alfreda P. Murraha z 19. apríla 1995, pri ktorom prišlo o život 168 ľudí, z toho 19 detí, a približne 700 zranených. Foto: SITA/AP

OKLAHOMA CITY 19. apríla (WEBNOVINY) – V americkom meste Oklahoma City si v nedeľu pripomínajú 20. výročie bombového útoku na federálnu budovu Alfreda P. Murraha z 19. apríla 1995, pri ktorom prišlo o život 168 ľudí. Išlo vtedy o najväčší teroristický útok na americkej pôde.

Na pôvodnom mieste budovy dnes stojí pamätník obetiam, ktoré symbolizuje 168 prázdnych stoličiek. Stovky ľudí, ktorí prežili, dodnes trpia následkami útoku v podobe zdravotných a duševných ťažkostí.

Obrazom: Oklahoma si pripomína 20. výročie krvavého masakru

Obete si ľudia na spomienke tradične pripomínajú 168 sekundami ticha. Na nedeľnej spomienke sa zúčastnili aj štátni predstavitelia vrátane viacerých bývalých guvernérov Oklahomy a súčasnej guvernérky Mary Fallinovej. Exprezident Bill Clinton, ktorý bol počas útoku prvýkrát vo funkcii, by mal spomienku uzavrieť.

Oklahoma si pripomína 20. výročie krvavého masakru
Foto: SITA/AP

Útok v Oklahoma City pre mnohých Američanov symbolizuje prvé výrazné varovanie pred teroristickými činmi veľkého rozsahu, ktoré vyvrcholili 11. septembra 2001 ničivými útokmi v New Yorku a Washingtone. Výsledkom útoku v Oklahome bolo 168 mŕtvych, z toho 19 detí, a približne 700 zranených.

V tom čase 26-ročný Timothy McVeigh odpálil pred budovou dodávku naloženú 1 400 kilogramami výbušnín, za čo tohto veterána z vojny v Perzskom zálive v roku 2001 popravili. Jeho usvedčený komplic Terry Nichols, ktorý pomáhal s prípravou bômb, si odpykáva doživotný trest odňatia slobody bez možnosti prepustenia. Motívom činu bola podľa McVeigha nenávisť voči vtedajšej vláde.

Oklahoma si pripomína 20. výročie krvavého masakru
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Bill Clinton