Americký šéf FBI prehovoril o holokauste, Poliaci sa búria

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Holokaust, osvienčim, tábor
Foto: SITA, AP

VARŠAVA 20. apríla (WEBNOVINY) – Poľská vláda si v nedeľu predvolala veľvyslanca USA v reakcii na vyjadrenia šéfa amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorý koncom týždňa publikoval svoje sporné slová o židovskom holokauste počas druhej svetovej vojny.

Šéf FBI James Comey v článku uverejnenom v denníku Washington Post vyjadril presvedčenie, že „vrahovia a komplici Nemecka, Poľska a Maďarska a mnohí ďalší na mnohých miestach si nemysleli, že robia niečo zlé“. Podľa jeho slov „sami seba presvedčili, že je to správne a musia to urobiť“. Poľské ministerstvo zahraničných slov i vláda jeho slová označili za „neprijateľné, keďže vytvára nesprávny dojem, že Poliaci sa spolupodieľali na genocíde európskych Židov“.

Ako uviedol samotný americký veľvyslanec v Poľsku Stephen Mull, „úvahy, že Poľsko alebo akákoľvek iná krajina okrem nacistického Nemecka bola zodpovedná za holokaust, je nesprávna, škodlivá a urážlivá“.

Podľa jeho slov sa Comey snažil poukázať na „mnohých kolaborantov nacistov po celom svete a na nedostatočnú reakciu mnohých ľudí“ vrátane Američanov. Vzniknutá situácia je každopádne v rámci dlhodobo úzkych vzťahov medzi Varšavou a Washingtonom veľmi zriedkavá.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe James Comey