Nóri chcú od Rusov vysvetlenie, vicepremiér porušil sankcie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nórsko, Nórska zástava
Foto: Thinkstock

OSLO 20. apríla (WEBNOVINY) – Nórska vláda v pondelok oznámila, že si predvolá ruského veľvyslanca v Osle pre návštevu ruského vicepremiéra Dmitrija Rogozina na odľahlom území Špicbergy patriacom pod správu Nórska.

Oslo spoločne s krajinami EÚ a USA uvalilo po minuloročnom pričlenení ukrajinského polostrova Krym k Rusku na desiatky ruských lídrov cestovné sankcie, ktoré sa vzťahujú aj na Rogozina.

Nóri chcú vysvetlenie

Vláda v Osle preto v ešte v nedeľu avizovala, že bude od Rusov žiadať vysvetlenie ignorovania týchto obmedzení zo strany Rogozina. Ten cez víkend na svojom konte na sieti Twitter zverejnil fotografiu z návštevy hlavného mesta súostrovia Špicbergy Longyearbyen, kde sa zastavil cestou na Severný pól.

Ruská vláda nórsku kritiku odmietla. Podľa ruského rezortu diplomacie je „dobrovoľné sa pripojenie Nórska k protiruským sankciám EÚ poľutovaniahodné“.

Rusi konanie viceprezidenta schvaľujú

Reakciu Osla Rusi považujú za „záhadnú“ a žiadosť o vysvetlenie Rogozinovho konania označili za „nepochopiteľnú a absurdnú“. Návšteva vicepremiéra na Špicbergoch totiž bola podľa nich v súlade s dohodou, ktorá Nórsku udeľuje kontrolu nad ostrovmi, no ďalším stranám vrátane Ruska dáva rozsiahle práva.

Blízky spojenec prezidenta Vladimira Putina a bývalý ruský vyslanec pri NATO známy svojimi tvrdými protizápadnými vyjadreniami má v rámci svojho súčasného vicepremiérskeho postu na starosti záležitosti obrany. Potom, ako v roku 2014 nepovolili jeho lietadlu preletieť ponad Rumunsko Rogozin Bukurešti pohrozil, že „nabudúce príde v bombardéri“.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať