Ruskí vojaci zasiahli v Dagestane, zabili vodcu islamistov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Po Kryme pochodujú ruskí vojaci, pod kontrolou majú väčšinu poloostrov
Po Krymskej republike sa presúvajú ruskí vojaci, Ukrajina to považuje za vyhlásenie vojny. Foto: SITA/AP

MOSKVA 20. apríla (WEBNOVINY) – Ruské špeciálne sily pri nedeľňajšom zásahu v republike Dagestan zabili vodcu severokaukazských islamistických povstalcov Aliaschaba Kebekova, ktorý stál na čele takzvaného Kaukazského emirátu od začiatku roka 2014.

O zásahu v dome na okraji mesta Bujnaksk v pondelok informoval ruský Národný protiteroristický výbor, ktorý zverejnil videozábery zachytávajúce výbuchy a prestrelku. Okrem Kebekova známeho aj ako Ali Abu Muchammad podľa neho prišli o život ďalšie štyri osoby považované za militantov.

Extrémistický portál Kavkaz Center potvrdil, že Kebekova narodeného v roku 1972 „umučili“ v „nerovnom boji“ so štátnymi vojakmi. V marci 2014 podobným spôsobom informoval o smrti jeho predchodcu Dokua Umarova, ktorý bol najhľadanejším teroristom v Rusku.

Skupina Kaukazský emirát je v posledných rokoch spájaná s viacerými smrtiacimi bombovými útokmi na území Ruska a od roku 2011 figuruje aj na teroristickom zozname USA. Moskva v rokoch 1994 až 2000 viedla dvakrát vojnu proti separatistom v Čečensku, ktoré susedí s Dagestanom, a v súčasnosti čelí v regióne islamistickému povstaniu.

Video: Protiteroristická akcia ruských špeciálnych jednotiek

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať