Thajskí colníci zadržali slonovinu v hodnote miliónov eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Thajskí colníci zadržali slonovinu
Thajskí colníci so svojím rekordným úlovkom. Slonie kly pašeráci prevážali z Konžskej demokratickej republiky do Laosu. Bangkok, 20. apríl 2015. Foto: SITA/AP

BANGKOK 20. apríla (WEBNOVINY) – Thajskí colníci v pondelok informovali o zadržaní približne štyroch ton slonoviny v hodnote niekoľkých miliónov eur, čo predstavuje najväčší takýto záťah v histórii krajiny.

Slonie kly pašeráci prevážali poskrývané vo debnách so sušenou fazuľou z Konžskej demokratickej republiky do Laosu. Zásielku obsahujúcu 739 sloních klov v hodnote približne 5,5 milióna eur zadržali thajskí colníci v sobotu po príchode do prístavu v Bangkoku na základe tipu.

Riaditeľ colného úradu v Bangkoku Somčaj Sudžepongse uviedol, že zásielka označená ako „fazuľa“ vyrazila z Konga už vo februári a pred tým ako dorazila do Bangkoku prešla cez Malajziu. „Sledovali sme náklad viac ako dva mesiace. Správy tajných služieb uvádzali, že pašovaná slonovina z Afriky by spolu s inými produktmi mohla smerovať k laoským hraniciam,“ povedal.

Thajsko je jednou z najhlavnejších ázijských cieľových destinácií pašerákov africkej slonoviny, pričom, ak v nasledujúcom období nepreukáže pokrok v zdolávaní tohto problému, mohlo by čeliť medzinárodným sankciám. Colné úrady vyjadrili presvedčenie, že pašovaná slonovina by po príchode do Laosu bola distribuovaná kupcom z Číny, Vietnamu či Thajska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať