Argentínsku prezidentku nadobro zbavili všetkých obvinení

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cristine fernandez kircher
Argentínska prezidentka Cristine Fernandez Kircher. Foto: dailycapital.pk

BUENOS AIRES 21. apríla (WEBNOVINY) – Argentínska prokuratúra v pondelok s konečnou platnosťou stiahla všetky obvinenia voči prezidentke Cristine Fernándezovej de Kirchnerovej zo snahy zahladiť údajný podiel iránskych predstaviteľov na krvavom bombovom útoku v Buenos Aires z roku 1994.

Prípadom sa už odmietol zaoberať nižší súd a následné odvolanie prokurátora zamietol federálny odvolací súd. Prípad inicioval dnes už nežijúci prokurátor Alberto Nisman iba niekoľko dní pred tým, ako ho našli 18. januára zastreleného. Federálny prokurátor Javier De Luca v pondelok konštatoval, že „nebol spáchaný žiaden zločin“ a prezidentku zbavuje všetkých obvinení.

Prokurátor Nisman vyšetroval bombový útok na židovské centrum v Buenos Aires z roku 1994, pri ktorom zahynulo 85 ľudí. Išlo o najhorší teroristický útok v histórii krajiny. V tejto súvislosti zverejnil 300-stranovú správu, podľa ktorej sa prezidentka a minister zahraničia Héctor Timerman snaží očistiť Iráncov podozrivých z útoku s cieľom dosiahnuť potrebnú obchodnú dohodu medzi Argentínou a Teheránom.

Päťdesiatdvaročného otca dvoch detí objavili v kúpeľni jeho domu 18. januára, pričom pri ňom ležala zbraň. Stalo sa tak len niekoľko hodín predtým, ako mal Kongresu objasniť svoje podozrenia, ktoré prezidentka aj minister odmietali.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Cristina Fernándezová-Kirchnerová