Za problémy lietadla srbského prezidenta môže rozliata káva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Srbsko
Srbský prezident Tomislav Nikolič. Foto: SITA/ AP

BELEHRAD 21. apríla (WEBNOVINY) – Vyšetrovanie udalosti nad Jadranským morom z minulého piatka, keď lietadlo so srbským prezidentom Tomislavom Nikoličom začalo náhle prudko klesať, prinieslo zistenie, že príčinou bolo vyliatie kávy na prístrojovú dosku. Podľa záverov zverejnených v utorok sa nepríjemnosť stala druhému pilotovi, ktorý v snahe očistiť prístroje nechtiac zapol núdzové vysunutie častí krídiel označovaných v leteckej terminológii ako slots.

To malo údajne za následok prudkú stratu výšky a krátky výpadok jedného z motorov, čo nevyhnutne vyvolalo paniku medzi cestujúcimi na palube vládneho špeciálu. Po tom, ako sa kapitánovi podarilo lietadlo stabilizovať, posádka požiadala o návrat na východiskové letisko v Belehrade.

Nikoličova delegácia smerovala do Vatikánu, prezident však po udalosti návštevu zrušil. Nikoličova kancelária vtedy vyhlásila, že návrat si vyžiadali „technické problémy“ počas letu, zatiaľ čo médiá hovorili o zlyhaní jedného z troch motorov lietadla.

Nikoličov poradca Ivan Mrkič situáciu opísal ako „skutočnú drámu“, keďže lietadlo sa podľa neho silno triaslo a cestujúcich „hádzalo po celej kabíne“. Prezident bude podľa vyjadrenia jeho hovorkyne odteraz využívať už len komerčné lety, keďže 34 rokov starý špeciál typu Falcon 50 má časté problémy. Srbské letecké orgány oznámili, že pilota, ktorý pochybil, postavili mimo službu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tomislav Nikolič