V Indii zomrú denne stovky dievčat, vraždia ich po narodení

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dieťa, chudoba
Foto: SITA, AP

NAÍ DILLÍ 25. apríla (WEBNOVINY) – Pre uprednostňovanie chlapcov zomrie v Indii každý deň až dvetisíc dievčat. Povedala to indická ministerka pre rozvoj žien a detí Maneka Gándhíová. Väčšina úmrtí je podľa jej slov dôsledkom potratov alebo vraždy bezprostredne po narodení.

Napriek zákonom, ktoré zakazujú rodičom testy na stanovenie pohlavia dieťaťa, potraty z dôvodu ženského rodu nenarodeného jedinca ostávajú v častiach Indie bežnou praxou. Jej dôsledkom je nižší počet narodených dievčat v porovnaní s chlapcami. „V lone (matky) zahynie každý deň dvetisíc dievčat. Niektoré sa narodia, ale na tvár dostanú vankúš, ktorý ich zadusí,“ uviedla ministerka v pondelok večer pre televíznu stanicu NDTV.

Štúdia britského lekárskeho magazínu The Lancet v roku 2011 zistila, že za posledné tri desaťročia zahynulo v dôsledku potratu až 12 miliónov indických dievčat. V tom roku bol preto pomer chlapcov a dievčat 1000 ku 918. Indická spoločnosť dominovaná tradične mužmi považuje chlapcov za prínos a živiteľov, zatiaľ čo dievča vidia ako príťaž a musia navyše načrieť hlboko do vrecka pre ich veno.

Gándhíová v tejto súvislosti poukázala na to, že kampaň s názvom Zachráňte dcéru, vzdelajte dcéru spustená v januári v najohrozenejších oblastiach už priniesla prvé výsledky a počet dievčat prinášaných do sirotincov stúpol. Pozitívny na tom je podľa ministerky posun od „zabitia k vyhodeniu“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať