Armáda USA vyslala k Jemenu vojnovú loď

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jemen
Saudská Arábia začala uskutočňovať nálety proti Húsíovcom v druhej polovici marca a postupne sa k nej pridali aj ďalšie arabské krajiny. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 21. apríla (WEBNOVINY) – Armáda USA vyslala k Jemenu ďalšiu zo svojich lodí, aby posilnila prítomnosť v Adenskom zálive, kadiaľ by mohol Irán dodávať po mori zbrane pre jemenských šiitských povstalcov.

Nemenovaní predstavitelia amerických námorných síl v pondelok informovali, že lietadlová loď USS Theodore Roosevelt sa pohybuje v Arabskom mori po tom, ako sa objavili správy o skupine približne ôsmich iránskych plavidiel presúvajúcich sa takisto k Jemenu.

V regióne je už deväť amerických lodí

V regióne sa podľa nich nachádza už deväť vojnových lodí USA vrátane krížnikov a torpédoborcov s tímami, ktoré môžu vstupovať na iné lode a prehľadávať ich.

Spojené štáty poskytujú logistickú a spravodajskú podporu vojenskej koalícii arabských štátov, ktorá bojuje proti šiitským povstalcom v Jemene. Takzvaní Húsíovci v uplynulých mesiacoch ovládli veľkú časť Jemenu a medzinárodne uznávaného prezidenta Abd Rabbua Mansúra Hádího v marci prinútili utiecť do exilu.

Koalícia sunnitských arabských štátov a Západ obviňujú šiitský režim v Iráne, že jemenských povstalcov podporuje. Od vypuknutia konfliktu v Jemene zatiaľ námorné sily USA nekontrolovali žiadnu iránsku loď.

Hovorca Bieleho domu Josh Earnest sa k pohybu lodí vyjadrovať nechcel, Washingtonu však podľa neho spôsobuje starosti „pokračujúca podpora Húsíovcov“ zo strany Iránu ako súčasť jeho „destabilizačných aktivít na Blízkom východe“.

Saudská Arábia svoju operáciu ukončila

Na čele koalícia v boji proti Husíovcom bola Saudská Arábia. Po takmer mesiaci náletov proti šiitským povstalcom v Jemene v utorok oznámila ukončenie vojenskej operácie. Operácia nazvaná Rozhodujúca búrka podľa nej už priniesla svoje výsledky najmä v súvislosti s odstránením hrozby voči Saudskej Arábii a susedným krajinám, uviedla koalícia vo vyhlásení pre saudskoarabskú spravodajskú agentúru SPA.

Ďalej oznámila, že sa chystá v krajine spustiť novú operáciu s názvom Obnovenie nádeje, ktorá sa bude sústrediť najmä na ochranu civilistov, boj proti terorizmu, či medicínsku pomoc obyvateľom Jemenu. Tento krok naznačuje, že ďalšia fáza kampane arabských štátov v Jemene bude mať už skôr politický než vojenský charakter.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať