Obrazom: Poľskom prechádzajú skupiny Rusov a Bielorusov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Skupina ruských áut na ceste slávy prechádza Poľskom
Ruskí a bieloruskí jazdci v tmavých uniformách a s národnými vlajkami sú na ceste z Moskvy cez Poľsko do nemeckého mesta Torgau, kde sa stretli sovietske a americké vojská v apríli 1945, krátko pred porážkou nacistického Nemecka. Foto: SITA/ AP

VARŠAVA 22. apríla (WEBNOVINY) – Ruské a bieloruské posádky približne 50 áut na trase nazvanej „cesta slávy“ chcú cestou z Poľska do Nemecka osláviť 70. výročie sovietskeho víťazstva nad nemeckým nacizmom.

Ruskí a bieloruskí jazdci v tmavých uniformách a s národnými vlajkami sú na ceste z Moskvy cez Poľsko do nemeckého mesta Torgau, kde sa stretli sovietske a americké vojská v apríli 1945, krátko pred porážkou nacistického Nemecka. V stredu ráno sa zastavili na cintoríne Červenej armády vo varšavskom parku, kde sa modlili, položili vence a červené karafiáty. Potom sa vydali na ďalšiu cestu.

Na budúci týždeň sa k nim pridá skupina motorkárov nazvaných Noční vlci, ktorí vyštartujú z Moskvy v sobotu 25. apríla. Poľsko ich cestu považuje za provokáciu. Motorkári by mali na svojej 5000-kilometrovej trase prejsť aj Bratislavou.

Ich šéfom je Aleksandr Zaldostanov známy ako Chirurg, ktorý je osobným priateľom ruského prezidenta Vladimira Putina a vzťahujú sa na neho protiruské sankcie prijaté USA a Kanadou. Klub Noční vlci otvorene podporoval napríklad minuloročnú anexiu Krymu Ruskom a následné proruské povstanie na východe Ukrajiny. Do Berlína plánujú doraziť 9. mája.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať