Ukrajina odmieta sovietske zvyky, koniec vojny oslávi inak

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Foto: Ilustračné, SITA/AP

KYJEV 23. apríla (WEBNOVINY) – Ukrajinská vláda krátko pred výročím skončenia druhej svetovej vojny v Európe oznámila, že každoročné oslavy sa odteraz nebudú konať podľa zvyklostí pochádzajúcich ešte zo sovietskej éry, ktoré si krajina zachovávala spolu s Ruskom.

Podľa stredajšieho vyhlásenia premiéra Arsenija Jaceňuka by viac Kyjev nemal konflikt označovať sovietskym výrazom veľká vlastenecká vojna, zatiaľ čo ako symbol spomienky na obete chce používať červené kvety maku, ako je bežné prevažne v Británii.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Oslavovať budú 8. mája

Prozápadné vedenie sa tak snaží dištancovať od osláv 70. výročia víťazstva nad nacistickým Nemeckom, ktoré sa konajú tradične 9. mája v Moskve, zástupcovia Kyjeva, rovnako ako aj väčšiny západných vlád, sa však nezúčastnia na protest proti úlohe Ruska v pokračujúcej kríze na Ukrajine.

Tá sa chce rozlúčiť so svojou sovietskou minulosťou aj tým, že podobne ako európski spojenci bude po novom oslavovať už 8. mája. Prezident Petro Porošenko podpísal dekrét, ktorý v tento deň zavádza štátny sviatok venovaný zmiereniu medzi Ukrajincami bojujúcimi počas vojny len proti nacistom a Ukrajincami vzdorujúcimi ešte aj po vojne Sovietom. Ukrajinci si následne 9. mája pripomenú vlastný Deň víťazstva, a to pochodmi vojnových veteránov v Kyjeve a iných veľkých mestách.

Stužky nech si nosia Rusi

Jaceňuk vyzýva občanov, aby počas osláv mali na sebe makové kvety, ktoré označil za „európsky symbol“. „Nech si všetky tie stužky nosia v Ruskej federácii, ktorá tvrdí, že to bolo Rusko, kto vyhral druhú svetovú vojnu,“ povedal premiér. Pre obavy z narušenia osláv proruskými separatistami alebo ruskými agentmi sú plánované rozsiahle bezpečnostné opatrenia s nasadením desiatok tisíc policajtov a vojakov.

Rusko v marci 2014 anektovalo dovtedy ukrajinský polostrov Krym po tom, ako sa tamojší obyvatelia ruskej národnosti vzbúrili proti zosadeniu proruského prezidenta Viktora Janukovyča a prevzatiu moci v Kyjeve opozíciou. Vo východoukrajinských oblastiach neskôr vypukli separatistické povstania, ktoré podľa Kyjeva i Západu vojensky podporuje Rusko, čo však druhá strana popiera. V konflikte od apríla 2014 zahynulo už viac ako 6100 ľudí.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Arsenij JaceňukPetro Porošenko