USA kritizujú Rusko, Poliaci sú pripravení brániť Ukrajinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 23. apríla (WEBNOVINY) – Spojené štáty v stredu obvinili Rusko z nasadzovania protivzdušných obranných systémov na východe Ukrajiny ako aj výcviku ruských povstalcov, čo je podľa USA porušenie dohody o prímerí.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Na východe Ukrajiny je najviac ruských protivzdušných obranných zariadení od augusta,“ uviedla v stanovisku hovorkyňa ministerstva zahraničia Marie Harfová. Dodala tiež, že stále komplexnejšia povaha cvičení „nezanecháva pochybnosti o zapojení Ruska“. Podľa jej údajov cvičenia zahŕňajú aj ruské drony, čo je nepopierateľný znak ruskej prítomnosti.

Poliaci podporia obranu Ukrajiny

Poľský minister zahraničia Grzegorz Schetyna informoval, že Poľsko by spolu s inými krajinami mohlo podporiť obranné kapacity Ukrajiny, pokiaľ by konflikt na východe eskaloval.

„Nemôžeme vylúčiť, že v prípade novej eskalácie vojenských akcií budeme nútení, spolu s ďalšími krajinami s rovnakým pohľadom na situáciu, prijať rozhodnutie o silnejšej podpore ukrajinského štátu vrátane jeho obranných kapacít,“ uviedol minister. Dodal tiež, že Poľsko sa uchádza o pozíciu nestáleho člena Bezpečnostnej rady OSN v rokoch 2018 až 2019.

Rusi majú na Ukrajinu posielať dodatočné jednotky

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v pondelok vyjadril presvedčenie, že nárast porušovania prímeria už ustal. Avšak Harfová uviedla, že Moskva posilňuje svoju prítomnosť na ukrajinských hraniciach. „Rusko tam posiela dodatočné jednotky,“ skonštatovala a dodala, že ide o najväčší počet ruských vojakov na hraniciach od októbra.

Boje na východe Ukrajiny sa v uplynulých týždňoch vystupňovali napriek februárovému prímeriu, pričom každá strana obviňuje z násilia tú druhú. Ukrajina a Západ dlhodobo obviňujú Rusko z podpory proruských separatistov na východe Ukrajiny, čo Moskva vytrvalo odmieta.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Sergej Lavrov