Čečenci majú strieľať každého, kto príde z iných častí Ruska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pri prestrelke v Čečensku zahynuli traja policajti a šesť ozbrojencov
Foto: SITA/AP

MOSKVA 25. apríla (WEBNOVINY) – Čečenský prezident Ramzan Kadyrov prikázal tamojšej polícii použiť smrtiace výstrely proti príslušníkom bezpečnostných síl z iných častí Ruska v prípade ich neoprávneného vniknutia na územie severokaukazskej republiky. Nariadenie vydal po tom, ako istého muža v čečenskom hlavnom meste Groznyj zabili policajti zo susedného Stavropoľského kraja.

Kadyrov tento týždeň prostredníctvom siete Instagram informoval, že prípad nechal prešetriť. Podľa záznamu zo zasadnutia čečenského ministerstva vnútra, ktorý sa objavil na sieti YouTube, Kadyrov požaduje, aby polícia v republike „zastrelila kohokoľvek, kto sa objaví na jej území bez jej vedomia, či už je z Moskvy alebo Stavropoľa“.

Najnovšie vyjadrenie je považované za ďalší prejav napätia medzi Kadyrovom a ruskými orgánmi po tom, ako bol jeden z bývalých čečenských policajtov zadržaný ako podozrivý z februárovej vraždy opozičného politika Borisa Nemcova v Moskve.

Ruské ministerstvo vnútra k záležitosti vydalo stanovisko, v ktorom nariadenie čečenského prezidenta označilo za „neprijateľné“. Moskva v rokoch 1994 až 2000 viedla dvakrát vojnu proti separatistom v Čečensku a v súčasnosti čelí v severokaukazskom regióne povstaniu islamistov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ramzan Kadyrov