Obrazom: Zemetrasenie v Nepále neprežilo viac ako 4000 ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nepál zasiahlo silné zemetrasenie, o život prišli desiatky ľudí
Nepál zasiahlo v sobotu najhoršie zemetrasenie za posledných 80 rokov. Dosiahlo magnitúdu 7,9 a vyžiadalo si enormné množstvo obetí. Úrady hlásia až okolo 2000 mŕtvych a stovky ďalších utrpeli zranenia. Počet obetí však bude ešte stúpať. (26. apríla 2015). Foto: SITA/AP

KÁTHMANDU 25. apríla (WEBNOVINY) – Nepál zasiahlo v sobotu najsilnejšie zemetrasenie za posledných 80 rokov. Počet obetí stále pribúda, mŕtvych a zranených rátajú na tisíce.

Pátracie a záchranné operácie zamestnávajú v Nepále takmer všetkých 100-tisíc príslušníkov tamojšej armády. Podľa vyhlásenia jej hovorcu Jagdiša Pochrela je v teréne 90 percent vojakov, ktorí sa zameriavajú predovšetkým na „záchranu životov“.

Počet obetí sobotňajšieho zemetrasenia v Nepále už prekročil 4000, úrady však predpokladajú, že bude naďalej rásť. Do najviac postihnutých dedín v horách sa totiž záchranárom nepodarilo dostať ani dva dni po katastrofe. Ďalších vyše 7000 ľudí utrpelo zranenia a desaťtisíce zostali bez domova. Otrasy bolo cítiť aj v Bangladéši a Pakistane.

Záchranné práce v celom postihnutom regióne zatiaľ pokračujú a do Nepálu už prúdi aj potrebná humanitárna pomoc a zdravotnícke tímy. Miestny koordinátor záchranných prác Lila Mani Poudyal vyhlásil, že jeho krajina potrebuje najmä stany, deky, suché potraviny a lieky. „Nemáme ani helikoptéry a expertov na vyprosťovanie uviaznutých ľudí,“ povedal.

Hovorca OSN Farhan Haq v pondelok povedal, že zemetrasenie postihlo celkovo až osem miliónov ľudí. Vyše 1,4 milióna potrebuje potravinovú pomoc vrátane 750 000, ktorí žili v blízkosti epicentra otrasov.

Obrazom: Nepál zasiahlo ničivé zemetrasenie

Otrasy s magnitúdou 7,9 tiež po sebe zanechali takmer sedemtisíc zranených. Zatiaľ 18 mŕtvych je potvrdených v súvislosti s vyvolanou lavínou, ktorá zasiahla základný tábor horolezcov na úpätí najvyššej hory sveta Mount Everest. Lavína padla v čase jedného z vrcholov horolezeckej sezóny v regióne, keď sa na Evereste nachádzali stovky nadšencov.

Humanitárne organizácie medzitým dostávajú správy z odľahlých dedín, ktoré zničili zosuvy pôdy, prerušené cesty však znemožňujú prísun pomoci. Oblasť navyše v nedeľu zasiahli ďalšie mohutné otrasy s magnitúdou 6,7.

Predstaviteľ okresu Gorcha, kde mali sobotňajšie otrasy epicentrum, prostredníctvom telefónu informoval o dedinách, v ktorých je zničených 70 percent domov a obyvatelia sú bez „potravín a prístrešia“. Centrálna vláda podľa neho zatiaľ v dostatočnej miere nereagovala na žiadosti o pomoc.

Niektoré lekárne, pekárne a obchody so základným tovarom boli v pondelok ráno v Káthmandu opäť otvorené a pred čerpacími stanicami ľudia čakali v dlhých radoch na palivo. Obchodníci však napriek situácii nezvyšujú ceny. V Káthmandu tiež zostalo funkčné medzinárodné letisko. Predstaviteľ miestnej samosprávy Ek Narajan Arjal informoval, že občanom v pondelok na 10 miestach rozdávali stany a vodu.

Nepál zasiahlo silné zemetrasenie, o život prišli desiatky ľudí
Foto: SITA/AP

Ľudia prespávajú vonku, boja sa ďalších otrasov

V stovkách zrútených budov ľudia počas noci hľadali zasypaných, pričom tisíce ľudí strávili chladnú noc vonku v provizórnych podmienkach. Desaťtisíce ľudí v nepálskom hlavnom meste Káthmandu prespávajú na otvorených priestranstvách pre obavy z ďalších silných otrasov. Problémy majú aj nemocnice, lekári poskytujú pomoc priamo na uliciach. Situáciu komplikuje aj zlé komunikačné pokrytie v krajine.

Nepálska vláda už požiadala o zahraničnú pomoc. Na výzvu zareagovala India poslaním lekárskych potrieb, Čína vyslaním 60-členného záchranného tímu a Pakistan lietadlami s lôžkami pre 30 ľudí. Pomoc prisľúbili aj USA

Nepál zasiahlo silné zemetrasenie, o život prišli desiatky ľudí
Foto: SITA/AP

.

Európska komisia vyzýva členské štáty na pomoc Nepálu

Európska komisia poskytne Nepálu ako okamžitú pomoc tri milióny eur. Táto finančná pomoc je prídavkom k celkovej pomoci pre Nepál, do ktorej prispievajú aj členské štáty a expertné tímy EK špecializované na humanitárnu pomoc a civilnú ochranu.

„Zmobilizoval som všetky naše nástroje pre núdzovú reakciu na pomoc tým, čo katastrofu prežili ako aj miestnym orgánom v Nepále. To, čo akútne potrebujeme, sú zdravotnícke tímy a dodávky materiálu. Vyzývam všetky členské krajiny EÚ, aby sa pridali ku koordinovanej pomoci pre Nepál.“ uviedol Christos Stylianides, komisár EÚ pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie.

Pomoc Európskej únie bude smerovať k pokrytiu najurgentnejších potrieb v oblastiach, ktoré boli najviac dotknuté zemetrasením. Bude zameraná na obnovenie dodávok pitnej vody, zdravotnícky materiál, núdzové prístrešia a obnovu telekomunikačného spojenia. Okamžitú pomoc v tomto smere prisľúbili Belgicko, Fínsko, Nemecko, Grécko, Holandsko, Poľsko a Švédsko. Ochotu pomôcť vyslovili aj ďalšie členské štáty. Koordinačné centrum EÚ pre núdzovú pomoc nepretržite monitoruje aktuálny vývoj a koordinuje pomoc z Európy. EÚ ponúkla tiež spolufinancovanie dopravy pomoci do Nepálu.

Epicentrum sobotňajších otrasov sa nachádzalo približne 100 kilometrov od hlavného mesta Káthmandu v hĺbke približne desať kilometrov. V zasiahnutej oblasti Údolia Káthmandu žije približne 2,5 milióna ľudí. Dosiaľ najhoršie zemetrasenie v dejinách Nepálu zaznamenali ešte v roku 1934. Vtedy si živel vyžiadal 8500 životov.

Nepál zasiahlo silné zemetrasenie, o život prišli desiatky ľudí
Foto: SITA/AP
Video: Počet obetí stále stúpa, už presiahol hranicu 3000
Video: V nedeľu zasihlo Nepál ďalšie zemetrasenie s magnitúdou 6.7

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia