Hollande hovoril s Putinom, o lodiach sa zatiaľ nerozhodlo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Putin hovoril s Hollandem, o lodiach sa zatiaľ nerozhodlo
Francúzsky líder Francois Hollande sa v Jerevane stretol so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Hollande priznal potrebu vrátenia peňazí za prípadné nedodanie lodí Rusku. Foto: SITA/AP

JEREVAN 25. apríla (WEBNOVINY) – Francúzsky prezident Francois Hollande po piatkovom rokovaní so svojim ruským náprotivkom Vladimirom Putinom v arménskom Jerevane potvrdil, že žiadne definitívne rozhodnutie vo veci odložených dodávok francúzskych bojových lodí Mistral Rusom nepadlo.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Podľa jeho slov spolu hovorili o oboch možnostiach – dodaní plavidiel i vrátení peňazí. Podľa ruských zdrojov sa však už iba obaja doťahujú detaily návratu ruských prostriedkov zo strany Paríža. Hollande údajne ponúkol „prijateľné“ riešenie v záujme „zachovania si tváre“.

Práve francúzsky líder ešte stredu priznal potrebu vrátenia peňazí za prípadné porušenie dohody. Ako povedal, „ak nedodržíte dohodu, musíte vrátiť peniaze, a dodanie mistralov nie je možné“.

Francúzska vláda ešte v septembri oznámila, že pre nesplnenie podmienok vo svetle násilia na Ukrajine prvý Mistral s názvom Vladivostok nemôže do Ruska dodať.

Moskva síce potvrdila, že je ochotná čakať, no následne varovala, že bude od francúzskej vlády žiadať peňažné odškodnenie za dohodu v hodnote viac ako miliardy eur uzavretú ešte v roku 2011. Tá sa stala historicky najväčšou transakciou medzi Ruskom a krajinou NATO od pádu Sovietskeho zväzu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe François HollandeFrancois HollandeVladimir Putin