Ukrajina hostila najvyšších lídrov Únie, hovorili o mieri

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Prioritou Ukrajiny je vstup krajiny do EÚ a NATO
Integrácia Ukrajiny do Európskej únie a NATO je prioritou ukrajinskej zahraničnej politiky. Foto: SITA/AP

BRUSEL 27. apríla (WEBNOVINY) – Najvyšší predstavitelia Európskej únie a Ukrajiny sa v pondelok stretli v Kyjeve v rámci v poradí 17. summitu EÚ-Ukrajina. Naposledy sa lídri na summite EÚ-Ukrajina stretli vo februári 2013.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Porošenko hovoril o situácii aj v Bruseli

Do Kyjeva zavítal stály predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Nechýbala ani vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová a komisár EÚ pre Európsku susedskú politiku o rokovania o rozšírení Johannes Hahn. Ukrajinu zastupoval prezident Petro Porošenko.

Cieľom summitu bolo prediskutovanie dodržiavania februárovej dohody o prímerí medzi ukrajinskou armádou a povstalcami. Porošenko sa v uplynulých mesiacoch objavil aj na summitoch EÚ v Bruseli, kde lídrov informoval o situácii v bojovej oblasti.

Vyslanie mierotvorcov zatiaľ odmietajú

Ukrajinský prezident vyzval lídrov EÚ, aby podporili jeho iniciatívu na rozmiestnenie medzinárodných mierotvorných jednotiek na východe krajiny, kde aj napriek prímeriu prebiehajú boje medzi proruskými povstalcami a armádou a kde sa neustále zhoršuje humanitárna situáciu obyvateľstva.

Vyslanie mierotvorcov väčšina lídrov bloku zatiaľ odmieta. „Pomoc od EÚ pomôže posilniť vieru Ukrajincov v nezvratnosť ich budúcnosti v rámci únie ako aj potrebu vydržať niekedy bolestivý proces reforiem,“ povedal Porošenko.

Ukrajina splní podmienky do piatich rokov

Ukrajina podľa jej prezidenta splní podmienky na požiadanie o vstup do EÚ do piatich rokov. Porošenko na summite v Kyjeve vyhlásil, že aj Brusel sám bude zohrávať dôležitú rolu pri zabezpečení „hladkej cesty Ukrajiny do únie“.

Smerovanie Ukrajiny k Európskej únii bolo jadrom protestov vedúcich k zosadeniu proruského prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý odmietal uzavrieť s úniou asociačnú zmluvu. Kyjev túto dohodu s úniou nakoniec uzavrel minulý rok. EÚ podľa jej prezidenta Donalda Tuska plánuje uzavrieť s Ukrajinou aj dohodu o voľnom obchode, ktorá by mala začať platiť od budúceho roku.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Donald TuskFederica MogheriniováJean-Claude JunckerJohannes HahnPetro Porošenko