Kazašský prezident získal vo voľbách takmer všetky hlasy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kazašský prezident získal vo voľbách takmer všetky hlasy
Dlhoročný líder Kazachstanu Nursultan Nazarbajev získal v prezidentských voľbách 97,7 percenta hlasov voličov. Foto: SITA/AP

ASTANA 27. apríla (WEBNOVINY) – Dlhoročný kazašský prezident Nursultan Nazarbajev si v nedeľňajších voľbách zabezpečil nové funkčné obdobie, pričom získal 97,7 percenta odovzdaných hlasov. Výsledky hlasovania zodpovedajúce očakávaniam v pondelok oznámil predseda ústrednej volebnej komisie Kuandyk Turgankulov.

Celková účasť podľa neho dosiahla 95,2 percenta. Sedemdesiatštyriročný Nazarbajev mal tentoraz dvoch protikandidátov, boli však nimi nevýrazný funkcionár komunistickej strany a bývalý oblastný guvernér lojálny jeho vláde.

Nazarbajev počas doterajšieho vládnutia podporoval trhové reformy a prilákal priame zahraničné investície v hodnote 200 miliárd dolárov, vďaka čomu sa stredoázijská krajina stala druhou najväčšou ekonomikou a druhým najväčším producentom ropy v rámci bývalého Sovietskeho zväzu. Kazachstan má dobré vzťahy so susedným Ruskom a Čínou, ale aj s EÚ či USA.

Západ a ľudskoprávne organizácie však tamojšiu vládu kritizujú za tvrdé kroky voči svojim odporcom. Zatiaľ žiadne voľby v Kazachstane pozorovatelia nevyhodnotili ako bezproblémové. V predošlých prezidentských voľbách, ktoré sa konali v apríli 2011, Nazarbajev zvíťazil so ziskom 96 percent. Bývalý komunistický líder a oceliar krajine vládne od roku 1989.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Nursultan Nazarbajev