Islamisti obsadili armádnu základňu, samovrah sa odpálil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Islamisti obsadili armádnu základňu, samovrah sa odpálil
Islamisti zo sýrskej odnože al-Kájdy obsadili v pondelok na úsvite armádnu základňu na severozápade Sýrie. Foto: SITA/AP

AMMÁN 27. apríla (WEBNOVINY) – Islamisti z Frontu an-Núsra a ich spojenci obsadili v pondelok na úsvite armádnu základňu na severozápade Sýrie. Stalo sa tak po tom, čo samovražedný útočník z tejto sýrskej odnože al-Kájdy prišiel k areálu s dodávkou naloženou dvoma tonami výbušnín a odpálil sa.

Nový úspech posunul militantov ešte bližšie k obsadeniu celej provincie Idlib a tiež bližšie smerom k Ládikíji, domovskej provincii sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada. Jeho armáda používala základňu Karmíd na ostreľovanie povstaleckých miest a dedín v strategickom poľnohospodárskom regióne hraničiacom s Tureckom.

Po jej obsadení padli do rúk povstalcov aj tanky a delostrelectvo. Sýrske štátne médiá uviedli, že armáda zabila počas bojov pri základni desiatky bojovníkov an-Núsra ako aj samovražedných útočníkov z ruského Čečenska. Že však komplex padol do rúk povstalcov, nespomenuli.

Už v marci islamisti obsadili provinčné hlavné mesto Idlib. V sobotu ich koalícia získala aj dôležité severozápadné mesto Džísr aš-Šughúr. Koalícia sunnitských islamistov zahŕňa okrem Frontu an-Núsra tiež skupiny Ahrar aš-Šám a Džund al-Aksá, nie však konkurenčný Islamský štát, ktorý kontroluje rozsiahle oblasti Sýrie a Iraku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Al-KájdaIslamský štát