Poľsko odmietlo Nočných vlkov, zadržali ich na hraniciach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Noční vlci vyrazili na cestu
Ruskí motorkári Noční vlci odštartovali v sobotu z Moskvy jazdu na počesť 70. výročia skončenia druhej svetovej vojny v Európe, ktorá bude symbolicky kopírovať postup Červenej armády pri oslobodzovaní krajín spod nadvlády nemeckých nacistov. Foto: SITA/AP

TERESPOL 27. apríla (WEBNOVINY) – Poľskí pohraniční v pondelok nevpustili desiatich členov ruskej nacionalistickej skupiny motocyklistov Noční vlci na územie Poľska, ktoré je jednou z etáp ich jazdy do Berlína pri príležitosti 70. výročia skončenia druhej svetovej vojny. Rozhodnutie podľa televíznej stanice TVP oznámil hovorca pohraničnej stráže Dariusz Sienicki.

Obrazom: Noční vlci na cestách

Motorkári čakali v hangáre

Na priechod Terespol medzi Bieloruskom a Poľskom prišlo podľa neho asi 15 motorkárov, ktorí museli na povolenie či zamietnutie tranzitu čakať v neďalekom hangáre. „Tieto osoby nevstúpia do Poľska,“ povedal Sienicki.

Poľské ministerstvo zahraničia minulý týždeň prejazd Nočných vlkov cez svoje územie zakázalo, pričom ako dôvod uviedlo neschopnosť zabezpečiť dostatočnú bezpečnosť účastníkov, ktorí ho o prejazde informovali prineskoro.

Na poľské územie už skôr v pondelok vstúpili ruskí motorkári z inej organizácie, na ktorú sa tento zákaz nevzťahoval. Nemecká vláda tiež oznámila, že neumožní niektorým ruským motorkárom prejazd Nemeckom.

Trasa prechádza aj Bratislavou

Trasa motorkárov má symbolicky kopírovať postup sovietskej Červenej armády pri oslobodzovaní krajín spod nadvlády nemeckých nacistov. Jazda po trase dlhej približne 5000 kilometrov, ktorá prechádza aj cez Bratislavu, sa skončí 9. mája v Berlíne.

Akciu, ktorá odštartovala 25. apríla v Moskve, organizuje Ruská federácia motocyklového turizmu. Zámer mnohých Poliakov poburuje vzhľadom na niekdajšiu okupáciu Sovietmi, ale aj v súvislosti s terajším napätím vo vzťahoch s Ruskom pre krízu na Ukrajine.

Najväčší odpor vyvoláva účasť Nočných vlkov, ktorých predseda Aleksandr Zaldostanov známy ako Chirurg je osobným priateľom ruského prezidenta Vladimira Putina a vzťahujú sa na neho protiruské sankcie prijaté USA a Kanadou. Klub Noční vlci otvorene podporoval napríklad anexiu Krymu Ruskom a následné proruské povstanie na východe Ukrajiny.

Rusko odsúdilo rozhodnutie Poľska

Rusko v pondelok žiadalo od Poľska vysvetlenie, prečo zakázalo vstup skupine ruských motorkárov, ktorí smerujú do Nemecka pripomenúť si 70. výročie konca druhej svetovej vojny. Podľa hovorcu pohraničníkov skupina nesplnila formálne kritéria na to, aby bola vpustená do krajiny, napríklad neposkytla údaje o svojom programe a dokumenty o pobyte.

Ruské ministerstvo zahraničia poľské rozhodnutie „rozhodne odsúdilo“. Uviedlo tiež, že krok by mohol byť považovaný za „rúhavý“ vzhľadom na hrdinstvo, ktoré ukázali sovietski vojaci v bojoch proti nacistom počas druhej svetovej vojny. Poľská premiérka Ewa Kopaczová prejazd už v sobotu odsúdila ako „jednoznačnú provokáciu“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ewa KopaczováVladimir Putin