Väčšina Grékov novej vláde neverí, chce dohodu s veriteľmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grécko
Grécko schválilo reformné opatrenia. Foto: SITA/AP

ATÉNY 28. apríla (WEBNOVINY) — Najnovší prieskum verejnej mienky ukázal, že väčšina Grékov je nespokojných s pôsobením svojej novej vlády. Polovica z nich tiež chce, aby vláda dosiahla kompromis s európskymi veriteľmi, pokiaľ súčasné náročné rokovania o záchrannom programe skončia v slepej uličke, vyplynulo z výsledkov.

Na základe prieskumu, ktorý uskutočnila agentúra ALCO pre nedeľník Proto Thema, nie je s novým vedením spokojných až 52 percent Grékov. Spokojnosť naopak vyjadrilo 39 percent opýtaných. Nová grécka vláda sa ujala moci po víťazstve vo voľbách z 25. januára. Pokiaľ veritelia neakceptujú návrhy Grécka, 50 percent respondentov chce, aby vláda spravila kompromis, 36 percent sa vyslovilo za rozkol.

Aténam sa rýchlo míňajú peniaze a od partnerov v eurozóne preto potrebujú získať zostávajúcu časť z úverového programu. Táto tranža má výšku 7,2 miliardy eur.

Ak Grécko medzinárodných veriteľov nepresvedči o dôveryhodnosti svojich reformných plánov, hrozí, že mu neuvoľnia zadržiavanú splátku finančnej pomoci a krajina sa prepadne do platobnej neschopnosti. Konečným stanoveným termínom bol 30. apríl, rokovania však pravdepodobne budú pokračovať aj v máji.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať