Hladujúca ukrajinská pilotka má problémy, pôjde do nemocnice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nadežda Savčenková
Ukrajinská pilotka Savčenková odmieta, že by pred zatknutím dobrovoľne prekročila hranice s Ruskom. Foto: SITA/AP

MOSKVA 28. apríla (WEBNOVINY) – V Rusku väznenú ukrajinskú vojačku Nadeždu Savčenkovú prevezú do mestskej nemocnice pre vážne zdravotné problémy spôsobené hladovkou. V pondelok to oznámil jej právnik Mark Feigin.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Tridsaťtriročná vojenská pilotka držala hladovku tri mesiace do začiatku marca, po prerušení však v týchto dňoch opäť začala hladovať na protest proti jej pretrvávajúcemu väzneniu, ktoré považuje za politicky motivované.

Savčenková je vo väzbe od júna minulého roku pre obvinenia, že údajne poskytla súradnice pre mínometný útok, pri ktorom na Ukrajine zahynuli dvaja ruskí novinári. Prokuratúra ju viní z vojnových zločinov a nelegálneho prekročenia hraníc, za čo by mohla dostať až 20 rokov väzenia.

Obhajca Feigin zverejnil jej rukou písaný odkaz, podľa ktorého „neznáša ruskú stravu“. „Hlad je mojou jedinou zbraňou proti zločinnému konaniu ruských úradov,“ napísala Savčenková, ktorá podľa vlastných údajov neváži už ani 50 kilogramov. Jej krvný obraz ako aj hodnoty cukru sú podľa jej právnika veľmi zlé.

Moskovský mestský súd vo februári zamietol žiadosť Savčenkovej o jej prepustenie z väzenia. Podľa rozhodnutia sudcu by mala zostať za mrežami vzhľadom na pokračujúce vyšetrovanie udalosti. Podľa ukrajinského vedenia Savčenkovú v júni zadržali separatisti na východe Ukrajiny, ktorí ju následne vydali do Ruska. Moskva však tvrdí, že hranicu prešla dobrovoľne, bez dokladov a v prestrojení za utečenkyňu.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Nadežda Savčenková