Rakúski fajčiari protestujú proti tabakovému zákonu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fajčenie, cigarety
Foto: Thinkstock

VIEDEŇ 28. apríla (WEBNOVINY) – Majitelia stravovacích zariadení a presvedčení fajčiari budú v utorok popoludní demonštrovať pred rakúskym parlamentom vo Viedni proti tabakovému zákonu, ktorý má od mája 2018 úplne zakázať fajčenie v priestoroch vymedzených na stravovanie. Pod petíciu žiadajúcu zmenu zákona sa podpísalo 300 000 ľudí, uviedla rakúska televízna stanica ORF.

Demonštráciu, ktorú organizujú dvaja prominentní gastronómovia z Viedne, podporila aj Rakúska obchodná komora. „Demonštrácia má docieliť, že len my a hostia môžeme rozhodnúť, kto k nám smie prísť, a kto nie. Žiadame o referendum, aby sa konečne táto téma uzavrela,“ povedal jeden z organizátorov demonštrácie Heinz Pollischansky. Ak by nedocielili zmenu tabakového zákona zakazujúceho fajčenie v priestoroch, kde sa podáva jedlo, podajú organizátori demonštrácie sťažnosť na ústavný súd. Aj preto, že do oddelenia fajčiarov od nefajčiarov v reštauráciách majitelia investovali spolu 150 miliónov eur.

Spoločnosť na ochranu nefajčiarov má však na celú vec iný názor a kritizuje dlhú prechodnú dobu smerujúcu k totálnemu zákazu fajčenia, ktorú navrhuje zákon. Robert Rockenberger zo spoločnosti nefajčiarov sa vyjadril kriticky: „Trojročnú prechodnú dobu nemožno akceptovať. Na vytvorenie nefajčiarskych priestorov netreba ďalšie prestavby, iba odstrániť popolníky.“ Spoločnosť sa obrátila otvoreným listom na ministra hospodárstva Reinholda Mitterlehnera a trojročnú prechodnú dobu označila za „hanbu a škandál“.

Rakúsko patrí v Európe ku krajinám s najväčším počtom fajčiarov. Podľa Európskej komisie zomrie každý rok v krajinách Európskej únie na následky fajčenia 700-tisíc ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia